Românii au făcut primele rezervări pentru Revelion; topul preferințelor

Românii se pregătesc încă de pe-acum de revelion, mai ales că locurile disponibile pentru noaptea dintre ani se dau foarte rapid, iar prețurile cresc de la o zi la alta. Platforma hotelieră online Travelminit.ro a realizat un sondaj de opinie, pentru a afla situația actuală cu privire la intențiile de călătorie ale acestora pentru ultimele zile din 2023, precum și la preferințele lor pentru ultima noapte din an.

sursă foto: Travelminit.ro

În ceea ce privește compania aleasă pentru revelion, 48.8% dintre respondenți spun că vor petrece alături de familie, 22% dintre ei vor sta cu prietenii, 26.4% cu partenerul/a, în timp ce 2.8% spun că doresc să rămână singuri de revelion. Iată cum arată rezultatele. 

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Atunci când vine vorba despre alegerea destinației pentru revelion, românii înclină spre câteva regiuni alese în mod recurent pentru vacanța de iarnă, zone recunoscute pentru peisajele spectaculoase și tradițiile frumoase, care încă se păstrează de zeci de ani. În topul lor sunt Maramureșul (votat de 23,8% dintre respondenți), urmat foarte strâns de Bucovina (23,4%), Transilvania (15,8%), Valea Prahovei (11,2%) și Ținutul Secuiesc (6%). Restul procentelor este distribuit aproape în mod egal între restul zonelor din țară. 

În ceea ce privește unitățile de cazare pentru revelion, opțiunile celor chestionați merg spre pensiune (42,9%), semn că acest tip de cazare continuă să fie preferat pentru vacanța de revelion, mai ales că oferă intimitate și poate acomoda și grupuri mari de turiști, hotel (28%), cabană (25,2%). În procente mai mici, voturile merg și către apartamente și alte tipuri de unități.

La capitolul planuri pentru revelion, se pare că cei mai mulți români vor să iasă din casă și să se bucure de o ultimă vacanță în acest an: 35.4% spun că vor petrece acasă la ei sau la un prieten drag, 20.8% doresc o petrecere la cabană, 14.4% caută o vacanță all-inclusive la o unitate de cazare din țară, 12.4% preferă o cină festivă la un restaurant, iar 9% dintre respondenți vor relaxare la băi. În procente mai mici, aceștia vor pleca într-un city break în străinătate. 

Nu în ultimul rând, românii sunt cunoscuți pentru cheful lor de distracție, iar finalul lui 2023 este cea mai bună ocazie pentru o sărbătoare de pomină. Pentru o bună parte dintre respondenți, revelionul rămâne o petrecere de o noapte (34,7%), dar sunt și români care sărbătoresc revelionul timp de două nopți (26,1%). Există, însă, și un procent mare de români (39.2%) pentru care petrecerea de revelion ține trei zile și trei nopți sau poate chiar mai mult de trei nopți, o dovadă în plus a faptului că aceștia profită din plin de orice ocazie pentru a se distra pe cinste.

Printre tradițiile pe care aceștia încă vor să le țină în noaptea de revelion se numără: banii puși în buzunar pentru prosperitate în noul an, o dorință pusă la cumpăna dintre ani, ciocnitul unui pahar de șampanie alături de cei dragi pentru a fi împreună și în anul următor. 

Accent pe distracție, în noaptea dintre ani

Românii au planuri mari pentru revelionul acesta, mai ales dacă stăm să comparăm datele cu cel din 2021, când peste 90% dintre ei au petrecut cumpăna dintre ani acasă, în grupuri restrânse sau chiar singuri, pe fondul restricțiilor impuse de pandemie. În prezent, trendul de a petrece revelionul acasă a scăzut considerabil, cu aproximativ 55%, semn că românii vor să profite din plin de zilele libere pentru a explora țara și pentru a se relaxa. 

Tocmai din acest motiv, cei mai mulți dintre ei încep să se gândească din timp la planurile de revelion: 24.4% o fac din luna noiembrie, 22.8% o fac cu 2-3 săptămâni înainte, 13.7% o fac începând cu luna octombrie, 19.4% dintre ei cu câteva luni înainte, iar 18.3% o fac pe ultima sută de metri. Există, desigur, și un procent mic al celor care, imediat ce trece revelionul, se gândesc la ce vor face anul viitor. 

În ceea ce privește motivele care îi împiedică pe români să rezerve din timp o cazare, 40.4% dintre respondenți spun că se gândesc la factorii financiari și 36.3% sunt încă nehotărâți în raport cu planul de revelion. Într-un procent mic se află și persoanele care doresc să petreacă noaptea dintre ani acasă sau la un restaurant.

Ce buget au românii pentru revelionul din acest an?

Potrivit Travelminit.ro, pentru români este foarte important să aibă cina festivă de revelion inclusă în pachetul de cazare, dar și să aibă opțiunea de a lua mesele în incinta unității în care sunt cazați. Indiferent dacă aceștia petrec acasă, la restaurant sau la o unitate de cazare nu trebuie să lipsească cina festivă din pachet. Minimul pe care românii se așteptă să-l primească la o cazare de revelion este un pachet cu mic dejun și cină festivă de revelion incluse (38,7%) demipensiune cu cină festivă incluse (39,1%), all inclusive (14,3%). Restul respondenților doresc  măcar un mic dejun inclus în prețul de cazare.

Atunci când vine vorba de prețuri, inflația se resimte în continuare puternic în buzunarele românilor, aceștia fiind de părere că prețurile de revelion din acest an sunt exagerate de mari (56,3%), conform pieței (30,6%) sau la fel ca și anul trecut (13,1%).

„Ne bucurăm că românii au început deja să facă planuri de revelion și că își doresc să se distreze, că deja caută să facă rezervări pentru a profita de zilele libere de sărbători. Potrivit chestionarului nostru, bugetul mediu alocat pentru revelion atât de o familie, cât și de un cuplu se situează între 500 și 1.450 de lei, este un interval generos, mai ales că hotelierii pregătesc oferte și pachete festive pentru toate buzunarele. Mai mult decât atât, pe Travelminit.ro avem cea mai mare ofertă de cazări care acceptă plata cu vouchere de vacanță, așa că cei care încă nu le-au folosit pot recurge acum la ele pentru a-și rezerva sejurul de revelion”,Tímea Imecs-Ambrus, director de dezvoltare a afacerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.