Scumpirea carburantilor, pe masa Guvernului: Premierul Boc cere inspectii fiscale generale la societatile care au majorat pretul

 

Premierul Emil Boc a cerut ANAF, in sedinta de miercuri a Guvernului, declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile care au majorat pretul carburantilor, iar Consiliului Concurentei sa faca o analiza suplimentara, dupa ce rezultatele raportului intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina releva ca pretul carburantilor la pompa a crescut nejustificat, in 2010, cu circa 20%.

‘Solicit ANAf declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile in cauza, pentru a vedea daca veniturile realizate din cresterea preturilor sunt reflectate in veniturile firmelor si in impozitele platite la stat. De asemenea, solicit Consiliului Concurentei o analiza suplimentara, pentru a vedea daca a existat o practica de monopol, avand in vedere ca, practic, concomitent toate societatile din domeniu au majorat aproximativ cu acelasi procent pretul carburantilor, in conditiile in care, repet, pe piata mondiala vedeti cum au evoluat preturile, raportandu-ne si la analiza din anul 2009, cand evolutia pe plan extern a fost spectaculoasa: cu 100% si s-a majorat doar cu 0,5 lei, iar in 2010, cand cresterea a fost doar de 15%, majorarea este cu1 leu pe litru. Si astept aceasta analiza pentru a putea vedea, din perspectiva Guvernului si in limita atributiilor pe care le are, alte solutii pe care le putem avea in vedere. Le multumesc si ii felicit pe cei de la ANAF, impreuna cu Ministerul Finantelor, pentru efortul depus, si sa mentina acelasi nivel al analizei, pentru ca e o chestiune de interes public la care avem datoria sa oferim romanilor explicatia necesara’ a spus Emil Boc.

Primul ministru a explicat ca raportul infirma afirmatiile potrivit carora majorarea preturilor se datoreaza poverii fiscale, in conditiile in care ponderea taxelor in pret a scazut de la 52,5% la inceputul lui 2010 la 49,8% la sfarsitul anului trecut, in ciuda majorarii TVA. “Am primit de la ANAF un raport preliminar cu privire la pretul carburantilor, si le multumesc colegilor de la ANAF pentru munca depusa intr-un termen foarte scurt. Primele concluzii arata in felul urmator: in cursul anului 2010 am avut o crestere de aproximativ 20% a pretului carburantilor la pompa. Acum vrem sa lamurim un lucru: s-a spus ca aceasta majorare a pretului la carburanti se datoreaza poverii fiscale pusa de catre Guvern pe umerii Petrom-ului si a celorlalte companii. Din analizele efectuate, rezulta foarte clar ca, in pretul carburantilor, ponderea taxelor este, pentru anul 2010, de 49,8%. Iar pe parcursul anului, ponderea taxelor in pretul final al carburantilor a scazut de la 52,5%, cat era la inceputul anului, la 49,8% la sfarsitul anului – asta in conditiile in care s-a majorat TVA-ul in anul 2010. Deci, nu se poate justifica cresterea pretului la carburanti pe seama poverii fiscale impuse de Guvern. Repet, ponderea obligatiilor fiscale, ponderea taxelor este de 49,8% din pretul carburantilor. Nu se poate justifica aceasta crestere pe sarcinile fiscale”, si-a exprimat nelamurirea Emil Boc.

Inspectia fiscala generala la o companie petroliera poate dura pana la sase luni. In urma cu doua saptamani, Fiscul a declansat controale inopinate la companiile petroliere, si a avertizat ca va trece si la inspectii generale daca va descoperi nereguli. In timpul controalelor, inspectorii ANAF au constatat ca majorarea cu 20% a pretului carburantilor operata in 2010 nu s-a regasit si in profiturile firmelor din domeniu, desi cheltuielile trebuia sa ramana la acelasi nivel sau sa fie chiar mai mici, in contextul economic al anului trecut. Acum, Fiscul are in vedere modul in care au fost inregistrate in contabilitate aceste cheltuieli – contracte de consultanta, anumite mutari de profit de pe o firma afiliata pe alta firma afiliata.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.