Sectorul de băuturi, cel mai dinamic utilizator de paleți închiriați

Sectorul de băuturi este cel mai activ în închirierea de paleţi reutilizabili pentru distribuţia internă şi export, cu 55% creştere în perioada 31 martie 2017 – 31 martie 2018, potrivit ultimei analize CHEP asupra industriei de supply chain, care subliniază tendinţele şi schimbările de strategie logistică în sectoarele producătoare de bunuri de larg consum (FMCG).

Companiile din industria de băuturi au accelerat trecerea la logistica circulară, bazată pe colaborare, înregistrând peste 1 milion de fluxuri de paleți (circa un sfert din volumul anual de paleţi CHEP emişi pentru piaţa românească). La nivelul industriei de băuturi, cea mai mare cerere de echipamente de transport închiriate provine, în perioada analizată, din segmentul soft drinks (500.000 fluxuri anuale), apă îmbuteliată, bere, vin și spirtoase. Segmentele de apă îmbuteliată şi bere manifestă o dinamică accentuată de creştere în anul 2018. 

Pe următoarele locuri în topul celor mai active sectoare româneşti care au adoptat modelul circular în distribuția mărfurilor pentru piaţa internă şi de export se află sectoarele de ulei vegetal, produse de curățenie și igienă personală, morărit și panificație.

“Ascensiunea rapidă a sectorului de băuturi în clasamentul celor mai dinamici clienţi CHEP arată clar şi fără echivoc că evoluţia pieţei de consum, nevoia de eficienţă şi presiunile pe bugetul logistic scot companiile din paradigma modelului tradiţional,” a declarat Gabriel Andronescu, Director General CHEP România. “Un alt factor care explică interesul în creştere pentru soluţia de închiriere este preluarea de către CHEP a responsabilităţilor prevăzute de legislaţie pentru ambalajele terţiare din lemn, avantaj important într-un sector cu livrări mari şi frecvente”, a adăugat Andronescu.

“Pentru 2018, anticipăm o dublare a comenzilor de paleţi în sectorul de băuturi, pe fondul volumelor contractate de cinci dintre principalii şapte producători de bere din România, pentru a-și asigura disponibilitatea şi predictibilitatea livrărilor în vârf de sezon, marcat anul acesta şi de Campionatul Mondial de Fotbal. Ne așteptăm să vedem și în continuare modificări de strategie logistică pe segmentul de bere,” a mai precizat directorul CHEP România.

CHEP a emis spre închiriere 4 milioane de fluxuri de paleţi în cele 12 luni încheiate la 31 martie, ceea ce reprezintă peste 20% din volumele rulate în comerţul modern.  

Pentru companiile din topul clasamentului, principalii factori care au declanşat trecerea la închiriere şi externalizarea managementului paleţilor au fost disponibilitatea paleţilor pentru transport în perioadele de vârf şi posibilitatea de introducere pe piaţă a paleţilor de dimensiuni mai mici (jumătate sau sfert de palet de dimensiuni euro) pentru livrări normale sau promoţii. Alţi factori de influenţă în adoptarea logisticii circulare au constat în degrevarea de activităţi consumatoare de timp şi efort (returul, recuperarea din piaţă, gestiunea), alături de presiunile legislative referitoare la ambalajele puse pe piaţă.

În sistemul de închiriere a paleților, companiile solicită paleţii de care au nevoie pentru a-şi expedia produsele către comercianţi, urmând ca CHEP să colecteze din piaţă după descărcarea mărfurilor, să inspecteze şi să recondiţioneze paleţii, înainte de a îi repune în circuit. Pentru producătorii şi importatorii de bunuri de larg consum alimentare şi non-alimentare, conversia la sistemul de închiriere elimină investiţia în echipamente şi costurile de depozitare, transport, colectare, reparaţie și administrative, iar calitatea paleţilor şi a serviciilor de management al echipamentelor creşte disponibilitatea la raft.

Datorită avantajelor oferite de un sistem în care nu se produc deşeuri, iar impactul activităţilor din supply chain asupra mediului este pozitiv, producătorii autohtoni, multinaționalele cu fabrici în România și importatorii sunt scutiți de contribuţia la Fondul pentru mediu pentru ambalajele terțiare din lemn închiriate de la CHEP, care preia aceste responsabilităţi.

Despre CHEP România

CHEP Pooling Services România este subsidiara liderului mondial în servicii de reutilizare prin închiriere a paleţilor şi containerelor şi parte a grupului Brambles. Compania deserveşte atât clienți internaţionali, cât şi producători locali, în principal în domeniul bunurilor de larg consum precum: produse de curăţenie şi igienă personală, băuturi, produse alimentare proaspete şi uscate, ulei şi consumabile din hârtie. CHEP Pooling Services România oferă o gamă de soluţii logistice şi servicii de consultanţă care cresc performanţa activităţilor logistice. De asemenea, modelul CHEP este unul sustenabil în esenţă, reducând riscurile operaţionale şi deteriorarea produselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.