Sistemul RO-ALERT prin telefon, în testare națională

Sistemul de alertare prin mesaje telefonice RO-ALERT, prin care românii vor fi avertizați asupra fenomenelor meteo extreme, inundațiilor, atacurilor teroriste sau a altor situații în care le pot fi puse în pericol viața sau sănătatea, va fi testat la nivel național în perioada 17 – 27 septembrie.
Site-ul RO-ALERT este funcțional începând din 15 septembrie, iar românii pot intra deja să-şi configureze telefoanele mobile.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a făcut apel la cetățeni, sâmbătă, la lansarea site-ului, să își configureze telefoanele astfel încât să vadă mesajele.
“Nu trebuie numerele de telefon, nu accesăm datele personale ale persoanelor. Sunt un fel de mesaje radio care intră în telefon”, a spus el.
Potrivit site-ului, pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.
Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă, potrivit site-ului.
Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora.
“Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute”, se mai arată pe site.
Singurul moment în care nu se primeşte mesajul este atunci când telefonul este închis, dar în momentul deschiderii acestuia, mesajul se primește – evident, dacă alerta este încă activă în perioada respectivă.
Arafat a precizat că s-au făcut testări în Bucureştiului, iar între 17 – 27 septembrie vor fi făcute și în diferite zone din ţară, pentru stabilirea funcţionalității sistemului.
“Este un plan de testare care e făcut de colegii de la IGSU, planul va include multe localităţi rurale, oraşe şi municipii. După aceste testări dacă se găsesc probleme, urmează ca să fie reparate. (…) Locul principal de unde se transmit mesajele este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, a adăugat Raed Arafat.

Există planuri pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele rurale care, este posibil, să nu știe să își configureze telefoanele.

Unele telefoane au deja configurarea automată.

“Configurarea telefoanelor IOS va fi posibilă începând cu luna decembrie, s-a făcut solicitarea pentru compania IOS. Unele telefoane deja au efectuat configurarea automată, prin trimiterea unui update la telefon. Pentru alte terminale, va trebui ca oamenii să intre pe site și să vadă cum pot face configurarea în funcţie de modelul telefonilui”, a explicat Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.