Skanska: Equilibrium 2 are cel mai înalt nivel de certificare Access4you

Clădirea de birouri Equilibrium 2 a primit, în luna august, certificarea Access4you Silver, cel mai înalt nivel de certificare din România

Access4you reprezintă o certificare internațională ce verifică mediul construit și oferă informații detaliate despre cât de accesibile sunt clădirile auditate persoanelor cu dizabilități motorii, deficiențe de vedere, auz și cognitive.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Acest rating este o recunoaștere a faptului că proiectul dezvoltat de Skanska respectă nevoile de accesibilitate ale utilizatorilor de scaune cu rotile, persoanelor cu nevoi specifice de mobilitate, persoanelor cu cărucioare pentru copii, persoanelor cu deficiențe de vedere, celor cu deficiențe de auz și persoanelor cu deficiențe cognitive.

De 12 ani în România, Skanska creează spații cu un impact pozitiv asupra comunităților, care se integrează natural în mediul de proximitate, deschise publicului și ușor accesibile oricui. Equilibrium 2 este cea mai nouă clădire de birouri Skanska din București, deja certificată LEED Platinum și proaspăt auditată de catre Access4you, obținând cel mai înalt nivel de certificare din România. Fie că este vorba de persoane cu mobilitate redusă, de cei care se confruntă cu provocări de vedere sau auz, sau de cei care au nevoi cognitive speciale, Equilibrium 2 oferă soluții de acces și comunicare, astfel încât vizitatorii și rezidenții să se simtă în siguranță, bineveniți și respectați.  

Situată într-o zonă cu numeroase căi de acces și mijloace de transport în apropiere, dotată cu intrări accesibile și  facilități  interioare speciale, a doua clădire din complexul Equilibrium este pregătită să integreze companii care vor forma o comunitate deschisă și incluzivă, puternic conectată la fiecare aspect al mediului înconjurator.

Bogdan Voicu

Certificarea internațională Access4you acordată clădirii Equilibrium 2 este importantă pentru Skanska și validează modul în care noi, ca dezvoltator, creăm un mediu adaptat la nevoile utilizatorilor clădirilor noastre. Ne bucurăm că eforturile noastre și modul responsabil în care ne gândim și construim proiectele sunt confirmate de astfel de certificări și că astăzi Equilibrum 2 este singura și prima clădire din România certificată Access4you Silver.afirmă Bogdan Voicu, project manager Divizia de dezvoltare comercială, Skanska CEE.

„15% din populație, 1,3 miliarde de oameni trăiesc cu un tip de dizabilitate. Cred cu tărie că primul pas în (re)integrarea persoanelor cu dizabilități este accesibilitatea și informații fiabile, detaliate despre aceasta. Fără asta, niciunul dintre eforturile ulterioare de sprijinire a incluziunii nu poate fi realizat. Suntem încântați că Skanska acordă o importanță atât de mare incluziunii și accesibilității în cadrul acestui important proiect de dezvoltare și că oferă un exemplu pozitiv”, afirmă Balázs Berecz, fondator și CEO of Access4you.

Detalii tehnice ale Certificării Acces4you Silver pentru Equilibrium 2

Clădirea de birouri Equilibrium 2 a fost proiectată pentru a oferi un mediu fără obstacole, adaptat diverselor categorii de persoane. Facilitățile prezente sunt accesibile utilizatorilor de scaune cu rotile, persoanelor în vârstă cu mobilitate redusă, persoanelor cu cărucioare pentru copii, persoanelor cu deficiențe de vedere, celor cu deficiențe de auz și persoanelor cu deficiențe cognitive. În acest moment al procesului de audit, nivelul de certificare obținut de Equilibrium 2 confirmă că facilitățile de accesibilitate ale clădirii se bazează pe cerințele minime stabilite de Access4you.

Accesibilitatea clădirii începe cu amplasarea sa strategică, deoarece o stație de transport public (stație de tramvai) este situată convenabil la o distanță de doar 250 de metri de intrarea în clădire. Mai mult, clădirea dispune de locuri în parcarea subterană privată dar și în cea supraterană,  exterioară, de la care utilizatorii de scaune cu rotile pot accesa cu ușurință clădirea.

O caracteristică importantă a arhitecturii clădirii este reprezentată de facilitățile pentru depășirea diferențelor de nivel: o rampă cu o pantă de 10% și scări cu mai multe trepte ce au fost construite cu grijă pentru a anula diferența de nivel de ~380 cm dintre căile publice de pe strada Gara Herăstrău și zona pietonală din fața intrării în clădire. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, au fost aplicate marcaje contrastante pentru a ajuta la navigarea în aceste spații.

Ușa rotativă de la intrarea principală în clădire poate fi încetinită prin acționarea unui buton, făcând-o ușor de accesat de către utilizatorii de scaune cu rotile. Acest buton este plasat cu grijă la înălțimea potrivită atât în interior, cât și în exteriorul ușii. În plus, suprafețele mari de sticlă și ușile de evacuare sunt marcate pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere.

O altă facilitate disponibilă persoanelor cu nevoi speciale de mobilitate este rampa mobilă din aluminiu (lățime de 76 cm, anulează o înălțime de 13 cm), care este amplasată la recepție și care poate fi instalată la cerere, în caz de nevoie. Solicitarea poate fi realizată prin apăsarea butonului de comandă amplasat în exteriorul parcării care declanșează un receptor cu sonerie amplasat în interior, la recepția clădirii.

La interior, clădirea asigură ușurința deplasării cu uși și căi spațioase, adaptate pentru utilizatorii de scaune cu rotile, persoanele în vârstă cu restricții de mobilitate și persoanele cu cărucioare pentru copii. Panourile de comandă ale ascensoarelor sunt dotate cu sisteme de informare auditivă, asigurând că utilizatorul poate să aleagă în mod corect numărul etajului la care dorește să ajungă.  În plus, panourile tactile ale liftului includ un buton cu etichetă Braille.

În caz de urgență, există un lift de evacuare desemnat pentru a ajuta persoanele cu mobilitate redusă. Scările, ce pot fi folosite numai în situații de urgență, au suprafețe antiderapante, marcaje contrastante pe prima și ultima treaptă și balustrade continue pe ambele părți.

La recepție este instalat un sistem de comunicații portabil, cu buclă de inducție mobilă și un microfon extern, pentru a comunica eficient cu persoanele cu deficiențe de auz. Semnalizarea în întreaga clădire este plasată strategic pentru a ajuta persoanele cu deficiențe cognitive, facilitându-le accesul și navigarea.

Pentru persoanele cu nevoi speciale, clădirea oferă toalete accesibile pentru scaunele cu rotile pe toate etajele. În plus, în clădire este permis accesul câinilor de asistență și a câinilor fără scop terapeutic.

Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, în martie 2023, în București erau peste 75.000 de persoane cu diverse dizabilități, la care se adaugă categoria de vârstnici, persoane ce au nevoie deseori de facilități pentru a le ușura deplasarea. Fiind singura clădire din România certificată Access4you Silver, Equilibrium 2 devine astfel o zonă accesibilă unui număr important de persoane cu nevoi speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.