Start-Up Nation 2020, lansat în noiembrie

Guvernul are în vedere lansarea Start Tech Innovation, succesorul Start-Up Nation, în luna noiembrie a acestui an, a anunțat secretarul de stat Liviu Rogojinaru, într-o intervenție telefonică, în cadrul unei emisiuni la radioul public.

Peste 350 de asociatii si firme au depus la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) o petitie, la inceputul acestei luni, in care solicita repornirea programelor de finantare nerambursabila pentru intreprinderile mici si mijlocii, printre care si Start-Up Nation.

„Am initiat acest demers, practic o petitie  ce a strans pana la momentul depunerii sale la Ministerul Economiei, pe 9 septembrie, peste 350 de semnaturi din partea mai multor asociatii si firme de profil si peste 1200 daca luam in calcul si persoanele fizice care au semnat-o.  Am initiat acest demers, deoarece consideram ca este o problema serioasa cresterea ratei somajului in Romania. Dupa cum a anuntat INS, avem peste 484 de mii de someri la nivel national, cea mai mare rata a somajului din ultimii ani”, a declarat George Velcea, initiator al demersului, in cadrul emisiunii.

Invitat sa raspunda solicitarilor in cadrul emisiunii, secretarul de stat Liviu Rogojinaru a confirmat ca Guvernul are in plan lansarea programului Start Tech Innovation la inceputul lunii noiembrie.

„M-ati intrebat putin mai devreme de Start-Up Nation, STAR-TECH INNOVATION, care e noua denumire, incercam pe cat posibil sa ii dam drumul in noiembrie. De ce va spun asta, pentru ca probabil ca in lunile septembrie si octombrie o sa fim super prinsi cu acest miliard, care trebuie dat repede oamenilor. Incercam sa dam drumu si la START-UP, pentru ca suntem convinsi si stim foarte bine ca este nevoie de acesti bani, ca sa creeze firme noi, inovative, care pot sa duca mai departe economia Romaniei”, a declarat Rogojinaru.

Totodata, reprezentatul ministerului a mai afirmat ca ministerul se concentreaza, in prezent, pe oferirea de granturi firmelor afectate de COVID, dar ca acestia iau in considerare lansarea cat mai curand a Start-Up Nation.

„Incercam sa ii dam drumu si Programului START-UP NATION. In acest moment incercam sa dirijam acesti 1 miliard de euro. Avem acelasi numar de oameni cu care dirijam aceste programe. Gestionam sume de 10 ori mai mari, cu acelasi numar de oameni. Credeti-ma, e foarte complicat”, a mai spus secretarul de stat.

Cele doua editii Start-Up Nation ar fi creat, conform datelor publice, cel putin 64.000 de locuri de munca. Iar conform reprezentatilor ONG-urilor implicate, Guvernul a reusit sa stranga din taxe, impozite si activitatea economica desfasurata din firmele din prima editie, de aproape doua ori suma investita in firmele care au primit fondurile nerambursabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.