Subventia la biletele RATB, in cumpana

 

Diferenta de subventie pana la sfarsitul anului pentru RADET si RATB ar putea fi data numai daca vor fi acoperite cheltuielile cu investitiile aflate in derulare, a anuntat, miercuri, la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, primarul general Sorin Oprescu. Plenul CGMB a adoptat, cu unanimitate de voturi, rectificarea bugetului propriu al municipiului Bucuresti, cu principalele amendamente sustinute de grupul PDL privind suplimentarea subventiei pentru RATB si RADET. S-a hotarat, astfel, suplimentarea cu 30 de milioane de lei a subventiei pentru RATB, bani care provin din venituri proprii si din vanzarea unor bunuri, restul de pana la necesarul de 55 de milioane de lei urmand sa faca obiectul unei noi rectificari bugetare in luna decembrie.

Este vorba despre o rectificare negativa a bugetului, deoarece incasarile municipalitatii au fost cu 4 procente mai mici decat cele estimate in proiectia de buget. \”Numai sub aceste conditii putem sa dam banii RATB si RADET, respectiv numai daca ne inchidem cu plata cheltuielilor de investitii la scoli, sosele etc\”, a precizat primarul general. Primaria Capitalei dispune de peste 400 milioane lei rezerve bancare, bani care provin din imprumutul obligatar din 2005. In acelasi timp, municipalitatea mai are posibilitatea de a trage peste 100 de milioane lei din imprumuturile contractate cu Banca Europeana de Investitii (BEI).

“Pentru a face rectificarea fezabila, s-a luat in calcul o nerealizare a veniturilor bugetului local aprobate pentru anul 2010 de circa 4% (aprox. 114 milioane lei), pana la 31 decembrie, precum si existenta in depozite bancare a unui cuantum de 95 milioane euro (403 milioane lei in echivalent), ramasi din imprumutul obligatar din anul 2005. Privitor la tragerile din imprumuturile BEI, s-au estimat fezabile sume de 25 milioane euro (107 milioane lei in echivalent), in perioada de pana la sfarsitul anului. In urma estimarilor pe surse a rezultat un potential de finantarea a cheltuielilor de investitii si a unor cheltuieli curente redus cu 102 milioane de lei fata de programul aprobat pentru anul 2010. De asemenea, tot din cauza nerealizarii veniturilor estimate, vor fi inevitabile pana la sfarsitul anului reduceri si pentru alte categorii de cheltuieli, de inca 140 de milioane de lei. Principala cauza a acestor fluctuatii si a dificultatii de previzionare continua sa ramana evolutia atipica pe parcursul intregului an 2010 a cotelor si sumelor defalcate din impozitul pe venit, sume ce reprezinta principala sursa de finantare a cheltuielilor bugetullui local”, explica edilul-sef in expunerea de motive.

In planificarea cheltuielilor, din cauza “ruperii de trenduri” pe parcursul anului – ordonante de urgenta, ajustari economice structurale impuse de creditorul FMI, adancirea crizei la nivelul operatorilor economici cu activitate in Bucuresti – Executivul PMB a fost nevoit sa-si refaca lista de priorititi fara a antama noi proiecte de anvergura, astfel incat sa respecte finalizarea proiectelor in curs, mai spune Oprescu. Principalele astfel de proiecte privesc infrastructura – Stadionul “Lia Manoliu”, Pasajul Basarab, reabilitarea scolilor din programul de parteneriat cu BEI, reparatii curente si capitale la strazi, precum si cheltuieli de investitii la spitale -, si insumeaza 647 milioane lei, reprezentand circa 182% din totalul cheltuielilor de pana la sfarsitul anului.

 

Gigacaloria scapa de scumpire

Si RADET a beneficiat de suplimentarea subventiei, cu 15 milioane de lei, bani care se vor adauga celor 147 milioane lei, restul de pana la 226 de milioane de lei urmand a fi obtinuti la rectificarea din decembrie. “Pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei, necesarul calculat de Directia de Utilitati Publice este de 3.184 milioane de lei (147 milioane lei – subventie diferenta pret si tarif, 137 milioane lei compensarea cresterii neprevizionate a pretului combustibililor si 100 milioane lei suma planificata si neachitata in anul 2009 ELCEN-ului, conform graficului din Protocolul incheiat intre RADET, PMB si Ministerul Finantelor, aprobat prin HCGMB nr. 424/2008). Din necesarul solicitat, nivelul sumelor incasate la aceasta data la bugetul local permite includerea in buget doar a subventiei pentru diferenta pret si tarif, adica 147 milioane lei, ceea ce reprezinta 2,69% din totalul cheltuielilor programate pana la sfarsitul anului”, se arata in expunerea de motive.

Finantistii Primariei avertizeaza ca asupra bugetului consolidat “exercita o presiune constanta riscul ca si celelalte 237 milioane lei datorate ELCEN si RADET sa trebuiasca acomodate pe parcursul iernii si in bugetul propriu al municipiului Bucuresti, pentru a nu compromite relatia municipalitatii cu populatia, desi numai in parte suma este efectiv datorata de aceasta”. Potrivit Raportului de specialitate, “cu atat mai mult cu cat neclaritatea legislativa indusa inca din 2009 nu a permis nici la inceputul anului 2010, si continua sa nu permita, practic, previzionarea cuantumului contributiei municipalitatii la compensarea cresterii neprevizionate a pretului combustibililor”. “Din pacate, principala sursa de echilibrare a rectificarii bugetare propuse nu poate fi deci alta decat reducerea programelor de investitii administrate prin directiile de specialitate ale Primarului General, care au renuntat la programe in valoare de 249 milioane lei, urmand a se concentra pe finalizarea obiectivelor incepute. (…). Ca sursa atrasa, eurobondurile sunt propuse a servi pana la sfarsitul anului 2010 la plata unor cheltuieli de investitii ce nu pot fi acoperite din bugetul local, cu respectarea destinatiei hotarata de lege la aprobarea emisiunii din 2005”, se arata in document.

 

Vanghelie a primit 5 milioane de lei pentru deszapezire

Singurul sector fara contract cu o firma de salubrizare, Sectorul 5, condus de primarul Marian Vanghelie a primit 5 milioane de lei pentru curatenie si deszapezire. Banii provin tot din veniturile proprii ale municipalitatii. Se estimeaza ca banii ar trebui sa ajunga pentru cheltuielile de pana la sfarsitul anului. Primaria Capitalei va organiza o licitatie saptamanile viitoare pentru serviciile de salubrizare si de deszapezire in Sectorul 5. Potrivit viceprimarului general al Capitalei, Mircea Raicu, in decembrie urmeaza sa aiba loc o noua rectificare bugetara.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.