Tancurile petroliere din Portul Constanta, la control

 

Un control de mare amploare, ce va dura minim trei zile, a inceput joi dimineata in Portul Constanta, unde politisti, jandarmi, inspectori de la Garda Financiara si vamesi verifica stocurile de produse petroliere provenite din import, dar si din rezervele interne. Se cerceteaza daca nivelul carburantilor din tancurile petroliere coincide cu ce exista in acte, dar sunt puricate, totodata, documentele vamale, sistemele de depozitare, de transfer si de masurare, pentru depistarea celor care introduc si distribuie ilegal marfuri in zona portuara.

 

Operatiunea a fost declansata de Ministerul Administratiei si Internelor, prin structurile specializate ale Politiei Romane si Jandarmeriei, in cooperare cu Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor si cu sprijinul Biroului Roman de Metrologie Legala. Potrivit reprezentantilor MAI, este o actiune de prevenire si combatere a neachitarii taxelor si impozitelor aferente operatiunilor comerciale si de destructurare a grupurilor infractionale specializate in infractiuni de crima organizata.

Sunt vizate infractiuni ce prejudiciaza bugetul de stat si submineaza economia nationala prin introducerea si distribuirea ilegala de marfuri in zona porturilor de la Marea Neagra. ‘Scopul actiunii comune consta in verificarea documentelor privind autorizarea si functionarea antrepozitelor vamale, legalitatea utilizarii sistemelor de depozitare, transfer si masurare. Totodata, va fi verificata legalitatea privind provenienta produselor energetice detinute si eliberarea acestora din antrepozite. Actiunea se inscrie in contextul activitatilor interinstitutionale privind prevenirea si combaterea prejudicierii bugetului consolidat al statului prin evaziune fiscala si subminarea economiei nationale prin introducerea si distributia ilegala de marfuri in zona porturilor de la Marea Neagra’, se arata intr-un comunicat de presa.

Controlul a inceput la ora 10.00 si s-a terminat seara, insa vineri, la ora 8.00, inspectorii vor fi din nou prezenti, ei punand sigiliu pe rezervoare.

 

Oil Terminal, o tinta

Una dintre tintele controlului este compania Oil Terminal, insa directorul sau, Silviu Wagner, sustine ca nu are nicio temere, ba, mai mult, vrea ca institutiile statului sa lamureasca “asa-zisa implicare” a societatii pe care o conduce in fraude cu produse petroliere. Inspectia survine la scurt timp dupa retinerea, pentru fapte de coruptie, a fostului director, Stefan Ene. ‘In sfarsit, a venit si la noi controlul, ca sa putem scapa de acuzatiile de asa-zisa frauda fiscala. Ne bucura ca avem ocazia sa demonstram ca nu suntem implicati in evaziune fiscala cu produse petroliere, asa cum s-a vehiculat in ultima perioada in mass-media, iar acest lucru se va dovedi in urma unui control facut de organele statului. Sunt convins ca acestea s-au autosesizat in urma acestor barfe din presa – si bine au facut, pentru ca acum ne vom putea demonstra nevinovatia’, a spus Liviu Wagner.

Oil Terminal este o companie unde actionar majoritar este statul roman, cu 59,26% din actiuni, care efectueaza operatiuni de import – export cu produse petroliere brute sau finite si produse petrochimice. In anul 2010, societatea a tranzactionat 5,6 milioane de tone produse petroliere, iar in primele doua luni ale acestui an, circa 900.000 de tone.

Joi seara, verificarea documentelor contabile si a stocurilor societatii Oil Terminal s-a incheiat cu sigiliu pus pe rezervoare, urmand ca echipele de cercetare – zeci de inspectori ai Garzii Financiare, politisti si jandarmi – sa revina vineri dimineata.

Dir. Wagner considera ca exista o legatura intre controalele efectuate pana acum in vamile din tara si cele incepute la Oil Terminal. “Fiind vorba si aici de niste operatiuni supuse activitatii vamale, s-ar putea specula ca am putea vorbi de niste fraude. Iar atunci, cele patru institutii vin si verifica aceste speculatii. Si foarte bine fac”, a spus directorul societatii.

 

Furtuna in port, dupa vamile “maturate” de DNA

Iata ca, la o luna de la primele descinderi in vami, unde coruptia a domnit timp de 20 de ani – iar acum, spre uimirea tuturor, este decapitata, cu peste 200 de arestari la Politia de Frontiera si Vami, plus demisii in lant -, a venit si randul Portului Constanta la control. Presedintele Traian Basescu avertiza, la sfarsitul lunii februarie, ca nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, iar Portul Constanta trebuie sa fie o prioritate, mai ales dupa ce s-a vazut ce s-a intamplat la controalele de pana acum.

La randul sau, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, afirma ca i se pare nefiresc sau nejustificat statistic faptul ca, intr-o zona in care este port, nu exista dosare penale, Portul Constanta fiind o zona cu potential criminologic. Daniel Morar spunea ca poate fi vorba de o pasivitate a procurorilor constanteni, care ar trebui sa aiba o activitate proactiva. Ca i-a impulsionat sau, pur si simplu, procurorii au asteptat sa stranga dovezi zdrobitoare, vom vedea in zilele urmatoare. Insa este sigur ca rezultatele vor fi cel putin la fel de spectaculoase ca in vamile “maturate” de DNA.

Reamintim ca Directia Generala Anticoruptie si Directia Nationala Anticoruptie fac cercetari cu privire la implicarea unor vamesi si politisti de frontiera in fapte de coruptie. De la inceputul lunii februarie au fost arestati 59 de angajati ai PTF Siret (Suceava), 53 de la Vama Albita (Vaslui) si 96 din punctele Naidas (Caras Severin), Foeni si Moravita (Timis),

Mai mult, seful Biroului Vamal Ploiesti a fost surprins in flagrant primind mita, iar seful Vamii Halmeu, impreuna cu fostul sef al vamii si cu 4 lucratori sunt cercetati intr-un dosar de contrabanda cu tigari. De asemenea, seful Politiei de Frontiera Timis, impreuna cu adjunctul sau, cu doi sefi de birou si cu doi ofiteri au demisionat in timpul unui control al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. In fine, seful Serviciului Inspectie Fiscala de la Directia Accize si Operatiuni Vamale Cluj este arestat preventiv pentru fapte de coruptie. Si, ca sa puna capac la toate, insusi seful Autoritatii Nationale a Vamilor este invinuit de luare de mita, fiind demis de premierul Emil Boc.

Actiunile de la granite survin unei decizii din iunie 2010 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, privind combaterea evaziunii fiscale si contrabandei. De atunci, au fost plasati investigatori sub acoperire, aparatura tehnica de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrari suspecte si au fost interceptate convorbiri telefonice. Iar rezultatele au confirmat faptele de coruptie in care erau implicati functionarii statului de la vami, cu acordul sefilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.