Taxa de poluare pentru centrala de apartament

 

Vin vremuri grele pentru posesorii centralelor de apartament: dupa ce s-au chinuit sa obtina aprobari de la vecini si RADET pentru debransarea de la sistemul centralizat de termoficare si au investit intr-o centrala proprie pe gaz metan, ei vor fi siliti sa plateasca o taxa de poluare. Nu statul roman le va impune taxa, ci Uniunea Europeana, a anuntat, luni, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Vestea buna e ca va mai dura un an-doi pana la instituirea ei.

\”Va spun ca Uniunea Europeana va impune o taxa pentru aceste centrale de apartament, centrale individuale, pentru ca si ele polueaza. Si, din acel moment, nu stiu daca ele vor ramane o solutie atat de atractiva\”, a precizat Laszlo Borbely, adaugand ca taxa va fi instituita “din 2013 sau 2015”.

Prezent la o dezbatere organizata de Institutul de Politici Publice si axata pe problemele administratiei locale in furnizarea utilitatilor publice, ministrul Borbely le-a amintit primarilor prezenti in sala despre situatia secuilor \”care au insistat sa se introduca gazul in zona lor, iar acum se lupta sa se debranseze, pentru ca au alternative ecologice, cu rumegus, cu pelete\”. \”Este, Slava Domnului!, destul lemn in zona\”, a spus el.

Intrebat de moderator ce se intampla in zonele in care majoritatea s-a debransat de la sistemul centralizat, Borbely a raspuns ca o solutie ar fi centralele de bloc pe combustibili traditionali sau pe tehnologii care folosesc energii regenerabile.

In aceste conditii, cei care au optat pentru debransarea de la sistemul centralizat de termoficare vor constata, poate, ca acesta a devenit intre timp mai atractiv – daca luam in considerare si iminenta scumpire a gazului metan. Romanii au investit in centrale termice murale cu functionare pe gaz metan tocmai pentru ca gazele erau mai ieftine decat agentul termic, prea putini alegand centalele de termoficare electrice. Debransarea de la RADET i-a costat intre 400 si 1.000 de lei, iar proiectarea, executia si punerea in functiune a unei centrale pe gaze – intre 1.500 si 3.000 lei, nemaipunand la socoteala valoarea centralei – intre 2.000 si 5.000 lei, in functie de puterea calorica.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.