Teatrul Balsoi, redeschis dupa restaurare

 

Faimosul Teatru Mare din Moscova, cunoscut in toata lumea sub numele sau rusesc “Balsoi”, a fost redeschis vineri seara, dupa 6 ani de lucrari de renovare si restaurare ce au costat 21 de miliarde de ruble, adica aproape 500 de milioane de euro.

Artistii restauratori au redat teatrului aspectul din perioada sa de glorie, din vremea tarilor Romanov, a caror stema a iesit din nou la lumina, dupa ce, pe vremea comunismului, fusese acoperita de ornamente. Cladirea a intrat in 2005 intr-un amplu proces de consolidare si reamenajare, intrucat statea sa cada.

Acum, Balsoi, aflat in al 235-lea an de existenta, a fost aniversat printr-o gala de exceptie, transmisa live de 600 de televiziuni in 36 de tari si in fata unui numar impresionant de invitati. Cei 2.000 de privilegiati au pasit pe covorul rosu pentru a ajunge in cladirea fondata de Ecaterina cea Mare a Rusiei in 1776. Circulatia din centrul Moscovei a fost oprita, pentru a le facilita accesul.

Cei care nu au avut loc in sala au putut admira, in acest timp, un spectacol de lumini pe fatada cladirii renascute.

Sala Teatrului Balsoi i-a primit decorata in rosu si auriu pe presedintele Dmitri Medvedev si pe invitatii sai – printre care Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe din Rusia, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, legenda baletului rus Maya Plisetskaya, actrita Monica Belucci, soprana franceza Natalie Dessay si soprana romanca Angela Gheorghiu, care a si cantat in cadrul spectacolului un fragment in limba rusa din opera \”Dama de pica\”, de Piotr Ilici Ceaikovski.

O diaporama istorica a acestui edificiu care a reprezentat gloria culturii ruse sub toate regimurile politice, ca si declaratiile de dragoste pentru Balsoi facute de vedetele din epoca sovietica – precum dansatorul si coregraful Vladimir Vasiliev, balerina Maya Plisetskaya si cantareata de opera Elena Obraztsova – au fost difuzate in cadrul acestui eveniment special.

Spectatorii au urmarit un repertoriu alcatuit in intregime din lucrari ale compozitorilor rusi, intre care Alexander Borodin, Dmitri Sostakovici si Sergei Prokofiev.

Pe scena au evoluat stele ale baletului rus, precum Svetlana Zakharova, Natalia Osipova si Ivan Vasiliev.

In Romania, gala ce a durat doua ore a fost transmisa la Bucuresti la Opera Nationala, iar la Sibiu la Centrul Cultural Habitus din Piata Mica, si la Timisoara – in Aula Bibliotecii Centrale Universitare \”Eugen Todoran\”.

Inregistrarea evenimentului va fi difuzata si pe postul de televiziune Arte, dar si in 100 de sali de cinematograf din lumea intreaga.

Cel putin pana la finele anului, spectacolele de la Balsoi Teatru se vor juca cu casa inchisa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.