Terminalul de pasageri plecări de la Aeroportul din Cluj se extinde

Lucrările de extindere a terminalului de pasageri plecări pe latura de Nord a Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj au demarat, în 20 iunie, valoarea investiției, de 365,7 milioane de lei, fiind cofinanţată din fonduri europene.

Va fi mărit cu aproximativ 7.200 mp terminalul de pasageri și cu aproape 9.000 mp platforma de staţionare a aeronavelor. „Noile spaţii vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generaţie de tip standard C3 şi vor fi realizate două porţi de îmbarcare pentru zborurile externe şi o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne. Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf. În noua configuraţie, terminalul plecări şi platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creştere, dar şi numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă”, precizează reprezentanții aeroportului.

Valoarea totală a contractului de finanţare a proiectului este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanţării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei, iar 19.824.066,83 lei sunt asiguraţi de la bugetul de stat.

Peste 3 milioane de pasageri, în 2023

Directorul general al Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo: „Extinderea terminalului va duce la creşterea capacităţii de procesare a pasagerilor şi a bagajelor şi va contribui la reducerea timpului pentru efectuarea formalităţilor de check-in, a controlului de securitate şi a controlului documentelor la frontieră. Este un proiect foarte important, având în vedere că, în anul 2023, vom depăşi 3 milioane de pasageri şi estimăm creşteri ale traficului de pasageri şi pentru anii următori. De la începutul anului, pe Aeroportul Internaţional Cluj am înregistrat aproximativ 1,3 milioane de pasageri, cu 11% mai mult față de în aceeaşi perioadă a anului 2019 şi cu aproximativ 47% mai mult comparativ cu anul trecut”.

Pentru proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” – cod SMIS 2014+ 155602, perioada de implementare este de 24 de luni, respectiv între data de 1 ianuarie 2022 şi 31 decembrie 2023. Proiectul este cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.