TNB si Biblioteca Nationala, finantate de BDCE

Modernizarea Teatrului National din Bucuresti va fi gata in doi ani, iar in aceasta toamna va fi terminata si Biblioteca Nationala, inceputa inainte de ’89 si abandonata de autoritati timp de 20 de ani, a anuntat, joi, Kelemen Hunor, ministrul Culturii.

”In noiembrie, vom finaliza Biblioteca Nationala, astfel ca Romania va avea, in sfarsit, o Biblioteca Nationala, intrucat in acest moment nu are. Nu are de 20 de ani” a spus ministrul Culturii, prezent la receptia finala a lucrarilor de restaurare a cladirilor Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National din Calarasi.

El a precizat, totodata, ca in doi ani va fi terminata si reabilitarea Teatrului National din Bucuresti, iar intre timp va fi finalizat proiectul de reabilitare a Palatului Culturii din Iasi.

TNB, Biblioteca Nationala si Sala Omnia din fosta cladire a Senatului Romaniei sunt incluse in programul “Reabilitarea monumentelor istorice din Romania”, finantat dintr-un imprumut de circa 250 de milioane de euro contractat de Guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si cofinantat din bugetul de stat.

Modernizarea Nationalului bucurestean, proiect initiat in 2007 si nefinantat de guvernarea de atunci, a inceput in martie anul acesta si este programata sa se deruleze pe parcursul a 3 ani, astfel ca declaratiile actualului ministru al Culturii sunt cam optimiste.

Lucrarile se vor desfasura in trei etape: demolarea asa-numitei “bomboniere” – clopotul de beton armat amplasat peste cladire, in perioada ceausista -, consolidarea imobilului si, in final, refacerea Salii Mare, care va avea 850 de locuri, cate au fost initial, potrivit directorului TNB, Ion Caramitru.

TNB, deschis 13 ore pe zi 

Investitia de 51 de milioane de euro, din care 27 de milioane de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, va transforma TNB intr-o cladire deschisa 13 ore pe zi.

“Modelul teatrelor din marile capitale europene – cum este Teatrul Barbican Hall din Londra – ne arata spatii culturale deschise, unde oamenii isi pot petrece toata ziua, indiferent daca apoi merg sau nu la piesa de teatru”, explica Romeo Belea, arhitectul-sef al noii cladiri.

Suprafata actuala, de 60.000 mp, va ramane insa la fel, dar va include si o cafenea, librarii, sali de expozitie si de lucru.

Laptaria lui Enache va ramane si ea, iar arena in aer liber de pe acoperisul cladirii va gazdui 300 de spectatori si va permite prelungirea stagiunii si in perioada de vara.

Numarul total al locurilor de spectacol va creste de la 1.720, in prezent, pana la circa 3.100.

Cat despre continuarea lucrarilor la Biblioteca Nationala, aceasta a fost posibila incepand din vara anului trecut, dupa abandonarea santierului de catre toate guvernele ce s-au succedat din ’90. Cladirea este programata sa fie data in folosinta in noiembrie 2011.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.