Traian Basescu: Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata

 

\”Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, dupa ce am vazut ca s-a intamplat pana acum\”, a declarat joi presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa desfasurata la Palatul Cotroceni. Seful statului a afirmat ca, inainte de inceperea descinderilor in vami, i-a informat pe demnitarii europeni ca nu este o actiune de fatada, ci una de combatere a coruptiei in Romania.

 

“Semnalele exterioare despre actiunile din vami au aparut si in raportul pe Justitie. Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, dupa ce am vazut ca s-a intamplat pana acum. Si nu mizati pe faptul ca Portul Constanta nu este o prioritate. Inainte de declansarea operatiunii, am informat presedintele CE, alti demnitari europeni. Am lansat niste semnale in interiorul UE, sa-i previn ca nu sunt actiuni de fatada, ci o actiune a oficialilor romani impotriva coruptiei. Nu stiam nici eu detaliile actiunilor, dar stiam ca vor urma”, a declarat seful statului.

In privinta unei aderari partiale a Romaniei la Spatiul Schengen, presedintele Traian Basescu a opinat ca exista, teoretic, aceasta posibilitate, dar ca nu crede ca acest lucru ar interesa Romania si nici ca ar reprezenta un \”avantaj deosebit\” pentru tara noastra. \”Exista, teoretic, aceasta posibilitate – deschiderea frontierelor aeriene mai intai – dar nu cred ca asta ne intereseaza acum, prioritar. Sigur, ar fi mai usor pentru cei care pleaca de pe aeroporturile romanesti sa urce in avion, nu ar mai trebui sa prezinte pasaportul la trecere prin scaner. Pe de alta parte, oricum se face controlul antitero si pe culoarul Schengen. Deci nu vad un avantaj deosebit, cred ca cel mai important lucru ar fi sa nu mai avem controale la frontiera\”, a afirmat seful statului.

Traian Basescu a mentionat ca Romania trebuie sa astepte noua inspectie din luna martie a Bulgariei, in contextul in care nu se doreste o decuplare de tara vecina in procesul de aderare la Schengen. \”N-as vrea sa fac publice informatiile pe care le avem sau ceea ce se discuta, nici nu este posibil pana nu se ia o decizie. Esential pentru noi este sa asteptam acum noua inspectie care va avea loc la sfarsitul lunii martie la frontiera bulgara si atunci vom putea evalua un posibil calendar. Romania pleaca de la premisa ca nu doreste decuplarea de Bulgaria si nu o solicitam, n-am facut nicio solicitare in acest sens. In acelasi timp, plecam de la premisa absoluta ca nu acceptam conditii suplimentare. Acest lucru nu este posibil. Avem un tratat, avem un acquis Schengen, l-am indeplinit\”, a spus presedintele, intrebat care sunt semnalele pe care le-a primit de la tari precum Olanda, Germania sau Franta cu privire la procesul de aderare la Schengen.

 

\”Cele cateva milioane de oameni aflati ilegal pe teritoriul UE n-au intrat prin Romania”

Seful statului a subliniat ca Romania nu accepta conditii suplimentare, punctand ca problemele ce tin de vulnerabilitatile frontierelor Uniunii Europene trebuie discutate de catre toate statele membre. \”Stim vulnerabilitatile frontierelor Uniunii Europene. Cele cateva milioane de oameni care se afla ilegal pe teritoriul Uniunii Europene n-au intrat prin Romania, asta e cert. Probabil ca avem si noi mica noastra contributie. Nu spun ca la noi nu se intampla nimic in neregula, dar abordarea noastra este: daca se indeplinesc conditiile de catre cele doua tari, Romania si Bulgaria, intram in Schengen, dupa care, constatand toti vulnerabilitatea frontierelor Uniunii Europene, plecam la un nou drum si vedem ce trebuie facut, la fel cum facem cu Pactul de stabilitate sau Pactul de competitivitate. Ne adunam, constatam ca avem probleme, modificam Tratatul, adoptam solutii\”, a explicat seful statului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.