UE acționează la cererea IRU pentru a menține deschise frontierele și lanțurile de aprovizionare

Consiliul UE, întrunit în 22 ianuarie pentru a discuta măsurile COVID-19, a aprobat solicitarea IRU de a menține frontierele deschise pentru transportul de mărfuri esențiale în întreaga Europă.

sursă foto: IRU

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al IRU, Umberto de Pretto, a reînnoit apelul industriei pentru a evita orice restricții noi sau mai stricte asupra circulației camioanelor.

Confruntate cu noile tulpini ale virusului, unele țări din UE au luat în considerare închiderea sau controlul unilateral al frontierelor Schengen intra-UE și obligarea conducătorilor auto de camioane să facă teste COVID.    

„Am văzut haos complet chiar înainte de Crăciun, cu peste 30.000 de camioane blocate după doar câteva zile, din cauza deciziei franceze de a închide și restricționa frontiera sa cu Marea Britanie. Nu numai că acest lucru a provocat mizerie pentru mii de șoferi, dar a afectat lanțurile de aprovizionare vitale pentru milioane de cetățeni și întreprinderi europene””, a spus Umberto de Pretto.

IRU este deosebit de îngrijorat de mișcările unilaterale asupra testării șoferilor de către anumite țări, în special Germania, care ar putea duce la un efect domino al altor țări, cum ar fi Austria, o țară importantă de tranzit, impunând restricții similare. În scrisoare, IRU a reamintit UE angajamentele asumate de statele membre ale UE mai devreme în timpul pandemiei de a menține mărfurile în mișcare peste granițe în orice moment, inclusiv neimpunerea testelor obligatorii. 

La reuniunea Consiliului, liderii UE și Comisia Europeană au acordat prioritate în mod clar necesității de a menține deschise coridoarele de transport de mărfuri. Președintele Ursula von der Leyen a ripetat apelul IRU în avertizarea că închiderea pentru mărfuri a frontierelor ar afecta piața unică, făcând în același timp puțin pentru a controla virusul.

Comisia Europeană va propune măsuri suplimentare de siguranță la începutul săptămânii viitoare. IRU este în alertă pentru orice măsuri unilaterale noi din partea statelor membre UE care restricționează fluxurile de bunuri esențiale, inclusiv testarea obligatorie.

„Așa cum am văzut înainte de Crăciun în Marea Britanie, testarea obligatorie COVID-19 a șoferilor de camioane profesioniști la granițe va provoca haos în toată Europa. Chiar și întârzierile la o mână de granițe ar putea rapid ca bulgări de zăpadă pe tot continentul, cu riscul foarte real ca lanțurile de aprovizionare să se prăbușească”, a adăugat Umberto de Pretto.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.