Ungaria și Croația au prelungit plafonarea prețurilor la carburanți

Guvernul din Ungaria a prelungit, pentru încă trei luni, plafonarea preturilor la carburanți, iar autoritățile din Croația au luat o decizie similară, însă doar pentru o lună.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Astfel, în Ungaria, prețul benzinei de 95 și al motorinei „de bază” nu poate depasi 480 Huf/l brut, până la data de 15 mai. Premierul Viktor Orban a vorbit despre „politica sa în patru opriri”, patru plafoane de preț care au ajutat la menținerea inflației sub 10%. Este vorba despre plafonareal prețurilor la energia de uz casnic, la combustibili, la alimente și la rata dobânzii la creditele ipotecare. „Fără plafonare, am fi cu mult peste prețul de 500 HUF, așa că „înghețarea” prețurilor și-a dovedit valoarea și în acest domeniu al carburanților”, a declarat el.

În Croația, prețul benzinei a fost plafonat din nou, a 11,37 kuna, iar cel al motorinei, la 11,29 kuna, până pe 8 martie. Prețul motorinei albastre a fost și el înghețat acum, șpre deosebire de prima perioadă de limitare, decisă anul trecut, a anunțat prim-ministrul Andrej Plenković. Prețul tuturor combustibililor premium nu a fost plafonat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.