UNSAR: Cea mai mare despăgubire plătită pe RCA, în 2022

UNSAR: Cea mai mare despăgubire plătită asigurătorii din România anul trecut în baza polițelor obligatorii RCA a depășit 7,1 milioane lei – fiind acordată ca urmare a unui vătămări grave cauzată de un accident rutier. 

Totodată, în anul 2022, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat pentru primele 10 cele mai mari daune rezultate din accidente de vehicule despăgubiri în valoare de 36,5 milioane de lei, conform unei analize realizate la nivelul asociației. Desigur, despăgubirile totale plătite la nivel de piață în baza polițelor RCA sunt mult mai mari: în fiecare zi calendaristică din 2022 s-au plătit despăgubiri de peste 10 milioane lei pentru cele aproximativ 400.000 de dosare de daună deschise în urma accidentelor rutiere. Mai mult, în prima jumătate a acestui an dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut cu 10%, conform datelor oficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară.

„Din păcate, un accident rutier poate avea un impact major asupra unei familii – așa cum, din păcate, am văzut și în cazurile constant mediatizate. Mai mult, numărul accidentelor grave rămâne la un nivel alarmant. Tocmai de aceea, prevenția în trafic trebuie să devină o responsabilitate asumată de noi toți. Pentru că ne dorim o lume fără accidente rutiere, o țară fără victime pe șosele, o Românie a siguranței în trafic, am pus bazele Coaliției pentru Siguranță Rutieră – un proiect de țară, prin care ne propunem să aducem alături de noi organizații, oameni, companii și autorități, cu un singur scop: creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România și reducerea numărului de victime ale accidentelor auto”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte și director general al UNSAR.

Coaliția pentru Siguranță Rutieră a lansat recent Carta Albă a Siguranței Rutiere – un document strategic cu bune practici, scenarii și obiective pentru următorii ani. Acesta reunește inițiativele și propunerile membrilor fondatori ai Coaliției, în linie cu obiectivele ambițioase angajate de Guvernul României. Prin Carta Albă, Coaliția pentru Siguranță Rutieră se angajează, totodată, să contribuie la crearea unui cadru legal care să plaseze securitatea rutieră din România la standarde europene. Această inițiativă reprezintă un pas hotărât și necesar către o Românie în care siguranța rutieră devine o prioritate națională de necontestat.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1.8 miliarde EUR pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.