UNSAR prezintă noutățile privind RCA

Legea RCA a intrat în vigoare la 1 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Normei de aplicare.

Asigurătorii vor putea acorda, în premieră, reduceri de primă pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, conform noii legislații RCA, iar până la 1 octombrie, firmele de asigurare trebuie să încheie un acord de reglementare a decontării directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, opțiunea cumpărării acesteia revenind clientului.  

Sunt câteva dintre noutățile pe care le anunță Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), după intrarea în vigoare a normei RCA.

“Decontarea directă presupune ca reparația să fie plătită de către asigurătorul RCA al păgubitului, care își va recupera prejudiciul de la asigurătorul șoferului vinovat”, se arată în comunicat.

Termenul pentru constatarea prejudiciilor de către asigurătorul RCA a fost redus la trei zile lucrătoare.

Pe segmentul de realizare a reparației, odată cu noul cadru legal, societățile de asigurare vor fi obligate să menționeze pe procesul verbal dreptul persoanei prejudiciate de a se adresa oricărei unități reparatoare. De asemenea, soluțiile tehnice finale de remediere a avariilor vor fi stabilite de service-uri, ca și până acum, în acord cu documentația tehnică din manualul de reparație al producătorului auto.

“Acest aspect este mai bine clarificat de normă de această dată, chiar dacă operațional acesta funcționa și până acum prin procesul de reconstatare funcțional la nivel de piață. Având în vedere că un criteriu luat în calcul în stabilirea daunalității o reprezintă evaluările service-urilor, este esențial ca asigurații să fie foarte atenți la documentele doveditoare emise de către unitățile reparatoare și să știe că noua lege prevede că folosirea de piese contrafăcute se poate pedepsi penal”, mai arată UNSAR în comunicatul remis vineri.

Totodată, pentru asigurații cu risc ridicat, până la 1 septembrie, Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) va stabili modul în care asigurații cu risc ridicat vor fi preluați în asigurare. De asemenea, BAAR va calcul factorul ‘N’.

“Asiguratul sau potențialul asigurat poate beneficia de alocarea către un asigurator RCA pe teritoriul României în situația în care a primit trei oferte a căror prima de asigurare anualizată este mai mare decat ,,N” înmulțit cu tariful de referință publicat de către ASF. De asemenea, cererea asiguratului cu risc ridicat în ceea ce privește încheierea contractului RCA va trebui soluționată de către BAAR în termen de maximum 20 de zile din momentul în care acesta depune documentația completă”, subliniază UNSAR.

Conform noului sistem Bonus-Malus, la înnoirea poliței RCA, șoferii disciplinați în trafic pot primi reduceri de până la 50%, în timp ce șoferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizați, suportând o majorare a costului poliței RCA de până la 180%.

O altă modificare importantă vizează aplicarea sistemului Bonus/ Malus: pentru persoanele fizice se va aplica aceeași clasă de Bonus, respectiv Malus— ‘cea mai favorabilă’— pentru toate mașinile pe care le deține. Schimbarea este că se va lua în calcul proprietarul, nu mașina, relevă documentul UNSAR.

Înființată în 1994, UNSAR — Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei asigurărilor pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni — Insurance Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.