Verdictul CCR: Pensiile nu pot fi reduse, cele speciale vor fi calculate, insa nu si ale magistratilor

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) si-au anuntat, vineri, 25 iunie, verdictul asupra legilor austeritatii: reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor este constitutionala, insa nu si reducerea pensiilor cu 15 %, iar pensiile speciale pot fi recalculate, dar nu si ale magistratilor.

In aceste conditii, cele doua legi nu mai merg direct la promulgare, ci sunt retrimise Parlamentului pentru a le pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile.

Contestatia pe marginea legilor de austeritate a fost depusa la CCR, de catre PSD, pe data de 16 iunie, imediat dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pentru acestea. Curtea Constitutionala a primit, intre timp, si doua sesizari ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitatea acestor legi. Curtea Constitutionala a fost sesizata si de PNL, care a contestat legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Liberalii considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.

Votul decisiv in Curtea Constitutionala i-a apartinut judecatorului Valentin Zoltan Puskas, propus de UDMR la Curte. \”In timpul dezbaterilor, nu am simtit nici un fel de influenta politica din partea nimanui\”, a sustinut el. Valentin Zoltan Puskas a inclinat balanta spre decizia de neconstitutionalitate pentru doua prevederi din legile austeritatii, votul celorlalti 8 judecatorii fiind divizat (4 pentru constitutionalitate, 4 pentru neconstitutionalitate). Pentru constitutionalitatea legilor au votat: Augustin Zegrean, Iulia Motoc, Mircea Stefan Minea si Petre Lazaroiu (propusi de PDL si presedintele Traian Basescu). Au decis ca legile sunt neconstitutionale: Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), pe al carui vot guvernul a mizat pana in ultimul moment, precum si Tudorel Toader, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru si Acsinte Gaspar (propusi de PSD, PNL).

 

Guvernul se reuneste sambata in sedinta extraordinara

 

Executivul se reuneste sambata, 26 iunie, in sedinta extraordinara, pentru a discuta Planul B – masurile care vor fi adoptate -, dupa ce, in cursul zilei de vineri, membrii PDL s-au intalnit atat la sediul din Modrogan, cat si la Guvern.

Planul B al Guvernului este, in acest moment, varianta propusa de Fondul Monetar International (FMI): cresterea TVA la 24%, cresterea cotei unice la 20% si reducerea cheltuielilor salariale cu cel putin 20%.

 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.