Acțiune TISPOL pentru depistarea șoferilor băuți sau drogați

Polițiștii rutieri din toată Uniunea Europeană derulează timp de o săptămână, începând din 9 decembrie, o campanie pentru sensibilizarea conducătorilor auto cu privire la pericolele la care se expun atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, dacă urcă la volan aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Operațiunea este coordonată de TISPOL (Rețeaua Europeană a Poliției Rutiere) și implică ofițeri din toate țările membre, care vor efectua controale cu alcoolteste și teste de droguri la orice oră din zi și din noapte.

Președintele TISPOL, Volker Orben, a declarat: „Conducerea vehiculelor de către șoferii care au consumat de băuturi alcoolice este periculoasă. Ei au reacții mai lente, o apreciere mai slabă a vitezei, o coordonare redusă și o putere de concentrare mult mai mică, iar cazurile de coliziuni sunt din ce în ce mai dese, adesea cu consecințe grave. De asemenea, este important să fim conștienți de efectele continue ale alcoolului și a doua zi, după o seară de băut. Corpul necesită timp pentru a elimina alcoolul. Dacă încă este prezent în corp, alcoolul va fi identificat la testul de respirație. De aceea, somnul unei nopți nu garantează că ești în siguranță și legal să conduci în dimineața următoare”.

Amenintarea drogurilor

În multe cazuri, conducătorii auto, în special cei tineri, nu conștientizează pericolele la care se supun și banalizează consumul de droguri. Mulți nu consideră nici că siguranța lor poate fi afectată mult timp după ce au luat un medicament – uneori mai mult de o săptămână.

„Dacă ați folosit droguri de agrement, atunci nu conduceți”, îndeamnă Paolo Cestra. „Dacă luați un medicament, prescris sau cumpărat direct de la farmacie, citiți sfaturile din prospect. Dacă scrie să nu conduci după ce ai luat medicamentul, atunci nu conduci. Sfatul este acolo pentru a-i ține în siguranță și pe ceilalți participanți la trafic. Dacă aveți vreo îndoială cu privire la medicamente și la condus, sfatul nostru este să consultați un profesionist din domeniul sănătății, înainte de a vă urca la volan”.

Recomandările TISPOL:

  • Capacitatea dvs. de a conduce în siguranță este afectată chiar și de o cantitate mică de alcool.
  • Nimeni altcineva nu te poate obliga să conduci în timp ce ești sub influența alcoolului sau a drogurilor. Este o alegere pe care o faceți singuri și vă rugăm să vă asigurați că o faceți pe cea pentru siguranță. Așadar, dacă ați băut nu conduceți. Dacă trebuie să conduceți, atunci nu beți.
  • Nu vă urcați într-o mașină dacă suspectați că șoferul a consumat alcool sau a luat droguri. În schimb, luați o decizie responsabilă și sunați imediat Poliția.
  • Șoferii se pot aștepta la aplicarea în mod vizibil și pe scară largă a legilor privind alcoolul și drogurile în timpul operațiunii de control, în orice locație și în orice moment al zilei sau al nopții.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.