După aproape 10 ani de judecată, Dan Ioan Popescu rămâne cu cea mai mare parte a averii

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ieri, definitiv, confiscarea a 890.000 de lei din suma de 46 miliarde de lei vechi (4,6 milioane lei noi) reprezentând bunuri dobândite de Dan Ioan Popescu (DIP) în perioada 2000 – 2004 când a fost ministru al Industriilor în Guvernul Năstase.

Practic, instanţa supremă a menţinut sentinţa dată în decembrie 2014 de Curtea de Apel București, unde dosarul a fost rejudecat din 2013, după ce ÎCCJ decisese, în 2011, confiscarea aproape întregii sume dobândite nehustificat – 4 milioane de lei.

Dan Ioan Popescu are la dispoziție 30 de zile pentru a plăti această sumă la bugetul statului.

În anul 2006, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice, fostul procuror general Ilie Botoș a cerut Comisiei de control al averilor din cadrul ÎCCJ cercetarea declarațiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu și soției sale.

Comisia a stabilit atunci că soții Elena și Dan Ioan Popescu nu justifică legalitatea unor bunuri dobândite, în valoare de 46 miliarde lei vechi.

Comisia a decis instituirea sechestrului asigurător pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile (terenuri și case) din București și Azuga, obținute de soții Elena și Dan Ioan Popescu în perioada decembrie 2000-decembrie 2004.

Soții Popescu susțineau atunci că banii folosiți la cumpărarea imobilelor provin din vânzarea acțiunilor firmei Ital Agency, în 2001, către patronii societății Luxten Lighting.

După aproape 10 ani, DIP rămâne cu cea mai mare parte a averii obţinute în perioada cât a fost ministru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.