Telverde pentru informatii privind clasa pregatitoare si clasa I

Fiecare judet va avea, incepand de marti, o linie gratuita Telverde 0.800.816.ABC pentru informatii referitoare la inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I din anul scolar 2012-2013, a anuntat, luni, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. ABC reprezinta indicativul judetului (prefixul), astfel ca, pentru Timis, numarul este 0.800.816.256, pentru Arad – 0.800.816.257, pentru Bucuresti – 0.800.816.021 etc. Linia este deschisa de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 17.00.

Daniel Funeriu a precizat ca in acest fel va fi eliminata zvonistica, parintii urmand a fi informati corect. Ministerul Educatiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregatitoare, in care prezenta este obligatorie, iar copiii inscrisi trebuie sa fi implinit 6 ani pana la 31 august 2012 sau, in cazuri speciale, sa implineasca aceasta varsta pana la 31 decembrie 2012.

Ministrul a explicat ca parintii nu trebuie sa fie ingrijorati, deoarece copiii vor avea clase amenajate pentru activitati specifice varstei lor si vor invata prin joc, familiarizandu-se cu atmosfera din scoala. Astfel, se va inlatura trecerea brutala de la gradinita la scoala. “Va fi un an in care copiii trec lin de la joaca la invatare”, a afirmat el.

Daniel Funeriu a precizat ca 20.000 de copii din Romania nu sunt nici la gradinita, nici la scoala, “deci va fi un beneficiu ca din septembrie vor fi adusi la scoala”. “Orele vor avea loc in scoli, in marea majoritatea cazurilor” a precizat ministrul, avand in vedere criza de spatii la gradinita. Mai mult, clasa pregatitoare va descongestiona institutiile de prescolari, iar mai multi copii de 3 ani vor avea sansa unui loc la gradinita.

Cei din clasa pregatitoare vor sta la scoala 20 de ore pe saptamana.

Nu se fura niciun an din copilarie

“Stiu ca multor parinti li se insufla ideea ca prin clasa pregatitoare se “fura un an din copilarie”. Acest lucru este total fals; ceea ce facem prin clasa pregatitoare este sa asiguram trecerea lina pentru copil inspre o scolarizare de succes. Copiii vor avea un curriculum nou, adecvat varstei. Ei vor beneficia de resurse ale invatarii, precum jocuri si materiale imprimate gandite pentru varsta lor. Este o practica generala in Europa. Le spun parintilor ca ceea ce se intampla in acest an cu clasa pregatitoare trebuia sa se intample de multi ani, dar lipsa de curaj si viziune au intarziat nepermis acest lucru”, a mai spus Funeriu.

Romania este una dintre tarile Uniunii Europene cu cea mai inaintata varsta de incepere a invatamantului obligatoriu. In prezent, peste 62% dintre elevii din clasa I au 7 ani, peste 5% au 8 ani, iar 1% au 9 ani. In UE, scoala se incepe la 6 ani, iar in 11 state sistemul incepe la 3-4 ani.

Cadre didactice specializate

Din luna mai, din fonduri europene vor incepe cursuri de formare a cadrelor didactice care sa predea la clasa pregatitoare. Ei pot fi invatatori, precum si cei cu studii potrivite, a explicat ministrul. Scolile vor fi pregatite de la 1 septembrie sa preia clasa pregatitoare, foarte multe dintre ele avand pentru clasa I banci reglabile si scaune adecvate.

Inscrierile vor incepe oficial in luna martie 2012 si vor fi electronice, pentru mai multa transparenta. “Parintele va avea libertatea sa opteze pentru orice scoala, in limita locurilor disponibile. Sunt interzise teste sau examene, atat la inscrierea la clasa pregatitoare, cat si la inscrierea in clasa I”, a mai spus Funeriu.

A fost finalizat curriculumul

Curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare si pentru clasa I, care va intra in vigoare odata cu inceperea anului scolar 2012-2013, a fost finalizat. Anuntul a fost facut luni, de Cristian Alexandrescu, inspectorul general scolar al Capitalei. Perioada de inscriere pentru clasa pregatitoare va incepe pe 5 martie, iar la nivelul municipiului Bucuresti la nicio scoala nu se va intra pe baza de teste sau evaluari. “Nu se mai dau testari la nivelul varstei de 6 ani pentru a putea fi acceptati la scoala”, a precizat Alexandrescu.

In prezent, in Bucuresti sunt 19.700 de copii cu varsta de incepere a clasei pregatitoare sau a clasei I.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.