Emil Boc: Indemnizatiile revolutionarilor raman sistate

“Revolutionarii trebuie sa inteleaga ca Guvernul nu poate dispune peste noapte de resurse suplimentare nici pentru salarii si pensii, nici pentru indemnizatiile de care acestia au beneficiat pana in prezent”, a declarat, marti, premierul Emil Boc. De dimineata, Executivul emisese deja un comunicat in acest sens, pentru a stopa speculatiile pe marginea negocierilor incepute de unii parlamentari PDL cu reprezentantii revolutionarilor privind modificarea Legii 341/2004 – a “recunostintei”. Indemnizatiile “martirilor” din decembrie 1989 au fost suspendate de Camera Deputatilor, prin Legea 410/2011, act normativ atacat de deputatii PSD si PNL la Curtea Constitutionala .

Guvernul nu va modifica legislatia cu privire la drepturile revolutionarilor, se arata intr-un comunicatul remis de Executiv. “In legatura cu propunerea de politica publica de modificare a legislatiei privind drepturile revolutionarilor, primul-ministru Emil Boc precizeaza ca Guvernul nu va modifica legislatia cu privire la drepturile revolutionarilor pentru a se reveni la situatia anterioara”, precizeaza documentul.

“Revolutionarii trebuie sa inteleaga si ei ca nu exista alte alternative in acest moment”, a argumentat seful Executivului. Anul trecut, Emil Boc declara ca se cheltuiesc 110 milioane de euro anual pentru drepturile revolutionarilor, iar numarul acestora a crescut de la 4.000, in 2004, la aproape 17.000, in prezent.

Protocol degeaba

Vinerea trecuta, George Costin – secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, Teodor Maries – presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Ioan Oltean si Mircea Toader (PDL) au incheiat un protocol prin care ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si George Costin se angajau sa identifice “solutia financiara pentru plata indemnizatiilor reparatorii prevazute la art. 4, alin. 4 din Legea 341/2004”.

“Pana la realizarea celor inscrise in prezentul protocol, revolutionarii se angajeaza sa suspende orice activitate publica si stradala a Asociatiei 21 decembrie 1989, de la sediile PDL”, se arata in document. Cu alte cuvinte, un troc pentru linistea din piata.

PSD si PNL, la Curtea Constitutionala

Camera Deputatilor – decizionala – a modificat Legea 341/2004 la 8 noiembrie 2011, prin Legea 410/2011 privind drepturile revolutionarilor, care la Art. 18, prevede ca “in anul 2012, indemnizatiile prevazute la art 4 alin (4) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri care au contribuit la victoria revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, nr. 341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, nu se acorda”.

Noul act normativ se afla in prezent la Curtea Constitutionala, dupa ce deputatii PSD si PNL au acuzat ca “forma in care actul normativ in cauza a fost adoptat de Camera Deputatilor difera fundamental de cea adoptata de catre Senatul Romaniei”. Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa in 15 noiembrie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.