Piromani de primavara: 932 de incendii de vegetatie in 2 zile. Un barbat a murit

Vremea frumoasa i-a scos din casa pe multi oameni din mediul rural sa isi curete terenurile de resturi vegetale, dar imprudenta i-a facut pe unii dintre ei sa-si dea singuri foc la casa, iar uneori si la vecini. Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in ultimele 48 de ore s-au produs nu mai putin de 932 de incendii de vegetatie uscata, iar un barbat si-a pierdut viata chiar in flacarile focului pe care l-a facut pentru igienizare si l-a lasat nesupravegheat. Statistica incendiilor din ultimii ani arata ca, in perioada de primavara, in Romania se inregistreaza cel mai mare numar de arderi necontrolate ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor agricole, gradinilor si curtilor, cu riscul dezvoltarii la fondul forestier.

Dintre cele 932 de arderi necontrolate, cele mai multe incendii s-au inregistrat in judetele Hunedoara, Bihor si Arges.

Un barbat de 63 de ani din satul Stucani, comuna Slivilesti, judetul Gorj, a decedat, duminica seara, in urma incendiului declansat in propria gospodarie, din cauza nesupravegherii focului facut pentru indepartarea vegetatiei uscate, informeaza IGSU.

“In unele cazuri, cetatenii ard resturile menajere ori vegetatia uscata fara a asigura supravegherea, in lipsa masurilor de aparare impotriva incendiilor, in conditii de vant ori amplasand gramezile ce urmeaza a fi distruse prin ardere in apropierea surilor, adaposturilor de animale sau furajelor, ceea ce duce la propagarea rapida a focului la gospodarii si anexele acestora. Se inregistreaza nu numai pagube importante, si si pierderi de vieti omenesti si afectarea mediului inconjurator”, arata reprezentantii Inspectoratului.

IGSU, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Garda Nationala de Mediu au semnat un Protocol de colaborare privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

Cele trei institutii vor face schimb de informatii cu privire la suprafetele incendiate si vor dispune masuri potrivit competentelor conferite legal.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.