CTPARK ORADEA CARGO TERMINAL. Din avion… direct în depozit

Aflat în conexiune directă cu pista Aeroportului Oradea, CTPark Oradea Cargo Terminal va include trei clădiri, una cu destinație cargo (aproximativ 14.000 de metri pătrați) și două pentru spații industriale și logistice, de peste 46.000 de metri pătrați.

Proiectul, care va demara în 2022, face parte dintr-un plan ambițios de investiții, în valoare de peste 300 milioane de euro, pe care CTP l-a anunțat pentru acest an. Dezvoltatorul deține deja un portofoliu de aproximativ 2,1 milioane de metri pătrați în 15 orașe din țară, fiind liderul pieței de spații industriale și logistice.

O lucrare complexă

CTP a fost selectată să realizeze proiectul terminalului cargo de la Oradea în urma unei licitații desfășurate în luna august 2021. CTPark Oradea Cargo Terminal include o componentă de infrastructură de tip public, constând în conexiunea dintre proiect și calea de rulare, și presupune o lucrare de construcții complexă, conform standardelor aeronautice, cu platforme speciale și facilități de garare a aeronavelor, circulație eficientă pentru acestea, combinate cu facilitățile logistice necesare pentru a face să funcționeze corect și eficient un astfel de proiect.

Ana Dumitrache

„Aflat la aproximativ 10 km de Borș, cel mai mare punct de frontieră la granița de vest, orașul Oradea este piață strategică pentru CTP, prin care ne consolidăm poziția în zona de vest a României. CTP era deja prezentă în Caransebeș, Timișoara, Arad și Ineu, astfel încât Oradea completează hubul logistic care se creează în vestul țării”, a subliniat Ana Dumitrache, country head CTP România. „În plus, volumul de mărfuri care se transportă aerian pe aeroportul Budapesta, ca să dăm doar un exemplu, este unul foarte ridicat și mulți dintre clienții noștri s-au arătat interesați să își eficientizeze procesul de livrare și costurile aferente prin transport cargo direct din Oradea.”

Conform cerințelor Aeroportului Oradea, terminalul va avea capacitatea de procesare simultană a patru aeronave de categorie C, din familia Airbus 320-321 sau Boeing seria 737, dar și a celor de categorie mai grea.

Spre exemplu, un ATR72 poate zbura 1400+ km în 2:30 ore, astfel că un hub de e-commerce la Oradea poate deservi toată Europa de Est. Airbus A320 sau Boeing 737 parcurg distanțe mai mari semnificativ mai repede, dar au și o capacitate sporită.

Un Boeing 757 poate parcurge 5.000 km cu un volum de marfă de 240 mc și o greutate de 40 de tone, ceea ce înseamnă că poate zbura la Almaty sau Novosibirsk, aeroporturi tradițional folosite pentru realimentare și aflate dincolo de jumătatea distanței dintre Oradea și Hong Kong, Shanghai sau Seul.

Un nou concept de spații flexibile

Lucrările de construcție vor începe în luna martie, iar dezvoltarea proiectului se va realiza în trei etape, lucrările la noul terminal urmând a fi finalizate până la sfârșitul anului 2023.

CTPark Oradea Cargo Terminal este primul proiect de terminal cargo din rețeaua CTP. Compania este prezentă în 9 țări, având un portofoliu de peste 7,1 milioane de metri pătrați.

„CTPark Oradea Cargo Terminal poate deservi o gamă largă de companii, atât pentru activități de depozitare, cât și pentru facilități de producție. Vom dezvolta aici și noul nostru concept de spații, CTFlex, care se adresează companiilor de dimensiuni mici și medii, prin care pot fi închiriate spații începând cu 500 de metri pătrați. În ceea ce privește spațiile pentru cargo, avem mai multe discuții cu companii care transportă în prezent de pe alte aeroporturi din apropiere și își doresc să mute o parte din aceste transporturi pe Aeroportul Oradea, care beneficiază de taxe aeroportuare foarte competitive”, spune Ana Dumitrache. „Pentru moment, acesta este singurul proiect cu terminal cargo pe care îl avem în dezvoltare. Este o premieră atât pentru noi, cât și pentru piața din România, nefiind niciun alt terminal cargo direct conectat la aeroport. În funcție de cererea pe care o vom observa, putem analiza și alte proiecte similare”, a concluzionat country head-ul CTP România.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.