Adriana Ticau: Consultarile publice trebuie sa fie disponibile in toate limbile oficiale ale UE

In cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, eurodeputata PSD Adriana Ticau a aratat importanta disponibilitatii consultarilor publice in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene. Comisia Europeana pune la dispozitia cetatenilor, intreprinderilor si organizatiilor neguvernamentale o perioada de timp pentru a formula observatii cu privire la proiectele de noi politici si acte legislative, pentru a facilita implicarea cetatenilor europeni in elaborarea politicilor UE inca din stadiile incipiente ale acestora. Din pacate, cea mai mare parte a documentelor disponibile pentru consultare publica nu sunt accesibile in toate limbile oficiale ale UE. Datorita numarului mic de limbi in care documentele supuse consultarii sunt disponibile, numarul cetatenilor care au acces si care pot reactiona in limba lor materna este mic si, de foarte multe ori, la aceste consultari se primesc putine contributii.

“Multilingvismul este esential pentru ca cetatenii sa-si exercite dreptul, garantat prin tratatul de la Lisabona, de a participa in mod democratic la legislatia  Uniunii.  Regretam ca doar 7 din cele 18 consultari publice in curs pentru anul 2012 sunt disponibile in toate limbile oficiale ale UE, restul fiind doar in limba engleza. Din pacate, domenii importante precum bugetul, energia, transporturile, impozitarea, piata interna, drepturile consumatorilor, siguranta alimentara si pescuitul nu sunt disponibile in toate limbile oficiale ale Uniunii” a declarat Adriana Ticau.

Comisia Europeana a infiintat in 2001 site-ul “Vocea ta in Europa”, dedicat elaborarii interactive a politicilor, imbunatatirii guvernantei europene si ameliorarii procesului de reglementare. In mod normal, site-ul ar trebui sa fie disponibil in toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, cand cetatenii UE acceseaza anumite linkuri ale site-ului “Vocea ta in Europa”, acestia sunt directionati catre alte site-uri web ale Comisiei, care sunt disponibile doar intr-un numar limitat de versiuni lingvistice.

“Din cele 35 de domenii de pe site-ul Vocea ta in Europa, doar 4 sunt disponibile in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE si alte 8 domenii sunt in 22 de limbi oficiale ale UE. Din pacate, 4 dintre domeniile site-ului “Vocea ta in Europa” sunt disponibile doar in engleza, franceza si germana; 2 doar in engleza si franceza;  1 domeniu este accesibil doar in engleza si  germana, iar restul de 16 domenii sunt accesibile doar in limba engleza.

Daca Comisia nu are suficiente resurse pentru asigurarea documentelor propuse pentru consultare publica in toate limbile oficiale ale UE, consider ca este momentul ca aceasta sa angajeze mai multi lingvisti-juristi pentru toate limbile oficiale ale UE” a concluzionat Adriana Ticau.

Parlamentul European va vota joi, 14 iunie, o rezolutie privind disponibilitatea consultarilor publice in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.