Basescu: “Numai un naiv spune ca ”Leul se va intari” peste noapte. Va fi foarte greu sa revina la valorile pe care le avea cand dl. Ponta a preluat mandatul de premier”

Traian Basescu a catalogat marti, la The Money Channel, afirmatiile premierului Victor Ponta potrivit carora “Leul se va intari dupa referendum” ca fiind ale unui “naiv”, explicand ca Banca Nationala nu mai are resursele pentru a interveni pentru a stabiliza cursul leului, iar rezervele valutare se aproprie de limita minima. Presedintele suspendat  a mai avertizat ca “avem o situatie dramatica in zona banilor europeni” si ca ”in luna august nu vom primi niciun euro”, intrucat “trebuiau facuti niste pasi pe care Guvernul Ponta nu i-a facut, fiind ocupat cu batalia politica”. Pe de alta parte, el a aratat ca “trebuie sa trecem de la taxarea muncii la taxarea proprietatii, fiind nevoie de o schimbare fundamentala in sistemul de taxe”. In fine, Basescu a spus ca “avem o societate divizata de batalia lui Voiculescu de a nu ajunge in fata Justitiei” si ca are “37%” in sondaje, cu 5 zile inaintea referendumului pentru demiterea sa din functie.

“Eu nu i-am dat mandatul de premier domnului Ponta din dragoste pentru USL, ci din nevoia acuta a tarii pentru stabilitate. (…) Numai un naiv spune”isi va reveni leul”, se va intari peste noapte. Nu, va fi foarte greu sa mai revina la valorile care au fost cad domnul Ponta a primit mandatul, pentru ca cursul, stiti si dumneavoastra foarte bine, are o componenta de incredere extrem de ricata. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este data de increderea in stabilitatea politica. Nu vom reveni, dar macar stopam deprecierea”, a spus Traian Basescu.

Presedintele suspendat a adaugat ca “Nici macar Banca Nationala nu mai are resurse enorme sa intervina pe piata sa tina leul la un curs acceptabil, pentru ca ne apropriem de limita sub care nu putem cobori din punct de vedere al rezervelor BNR. Banca Nationala trebuie sa astepte un moment de acalmie, cu o perspectiva buna pe stabilitatea politica, sa poata sa faca eficient interventiile, altfel e poveste”.

Amintim ca premierul Victor Ponta a asigurat luni seara, intr-un interviu la TVR, ca evolutia monedei nationale in raport cu euro se va “normaliza” de saptamana viitoare, iar leul chiar se va intari dupa ce criza politica se va incheia prin votul la referendumul pentru demiterea presedintelui si dupa ce rezultatele Guvernului vor fi certificate de misiunea FMI.

Marti, moneda nationala s-a depreciat si mai mult fata de moneda europeana, la 4.6397 lei/euro, dupa ce luni ajunsese la 4,006 lei/euro.

Si fata de dolar a atins un nou maxim istoric, de 3,8343 lei, dupa ce luni BNR afisa o paritate de 3,7999 lei pentru un dolar.

“Avem o situatie dramatica in zona banilor europeni”

Cat priveste accesarea fondurilor din UE, Traian Basescu a declarat, la The Money Channel, ca “avem o situatie dramatica in zona banilor europeni, in luna august nu vom primi niciun euro. In august sunt suspendate platile”.

“Guvernul Ponta nu a facut pasii necesari pentru absorbtia banilor europeni. Guvernul Ponta s-a concentrat pe o batalie politica,  iar banii europeni nu ii vom avea în august“, a precizat presedintele suspendat.

“Au dormit pana acum si, dupa ce s-a uscat porumbul, s-au trezit ca trebuie sa faca irigatii”

Traian Basescu s-a aratat ingrijorat de seceta care va afecta agricultura: “Ma preocupa ce va fi dupa 29 iulie, anume o agricultura pusa in dificultate de seceta. Fermierii au nevoie de bani pentru a relua anul viitor ciclul de producţie agricola”.

El aspus despre cei de la Ministerul Agriculturii ca “au dormit pana acum si, dupa ce s-a uscat porumbul, s-au trezit ca trebuie sa faca irigatii”. “Ar fi fost mult mai ieftin sa dea apa fermierilor, decat sa ii ajuti sa reia ciclul de productie anul viitor”, a acuzat Basescu.

“Eu fac lobby pentru tara mea”

Cat despre Rosia Montana, presedintele suspendat a spus ca “trebuie sa punem jos demagogia si sa ne gandim la Rosia Montana, la Rosia Poieni; contractele pot fi renegociate”

Despre acuzatiile venite din partea USL pe aceasta tema, Basescu a spus: “Eu fac lobby pentru tara mea, fiindca fara locuri de munca vom ramane cu deficitul de 3,6 mld. euro de la pensii”.

“Salut deciziile Guvernului Ponta pentru mediul de afaceri”

Pe de alta parte, Traian Basescu a spus ca saluta deciziile Guvernului Ponta luate pentru mediul de afaceri “si orice anunt care usureaza povara mediului de afaceri”.

El a aratat insa ca “plata TVA la incasarea facturii va crea un gol de lichiditate temporar, pentru 2-3 luni.

“Rezerva de lichiditate a MFP s-a redus de la 5 mld euro in mandatul Guvernului Ungureanu la 2 mld. euro in Guvernul Ponta”

‘Trebuie vazut cand se poate crea un buffer corespunzator pentru a se putea face trecerea la TVA la incasarea facturii. Rezerva de lichiditate a Ministerului Finantelor s-a redus de la 5 miliarde de euro in mandatul Guvernului Ungureanu la 2 miliarde de euro in vremea Guvernului Ponta”, a precizat presedintele suspendat.

El a adaugat ca, dupa parerea sa, “acest buffer de lichiditate al Finantelor ar trebui sa urce la 7-8 mld. euro pentru a aplica TVA la facturare”.

“Emil Boc, un premiant care cred ca va reveni”

Basescu a mai spus ca are “doua certitudini de oameni politici descoperiti in aceasta perioada si un al treilea despre care am inca semne de intrebare”, nominalizandu-l pe Emil Boc drept “un premiant” si spunand “cred ca va reveni” in viata politica la varf.

“Cand am decis cine sa anunte taierea salariilor, s-a pus problema credibilitatii celui care va face anuntul. Cand am facut anuntul privind reducerea salariilor  bugetarilor, eram mai credibil decat tot Guvernul Boc. Partidele din coalitia de guvernare au respins taierea pensiilor in 2010. Aa sprijini categoric ajustarea pensiilor in locul majorarii taxei pe valoarea adaugata la 24%. Pensionarii au pierdut 71 de dolari  numai din curs in ultimii ani”, a precizat Basescu.

El a adaugat ca “in mod cert, lucrurile facute de Guvern in 2009-2010 au fost exact cele de care aveam nevoie”.

“Cred ca MRU a gresit cand a anuntat  ca vrea sa reduca evaziunea cu 2 mld. euro in 2 luni”

“Vorbim despre reducerea evaziunii de 5 ani, dar in 2010 aveam nevoie sa reducem atunci cheltuielile sau sa majoram veniturile. Orice reducere de impozite este binevenita, dar trebuie sa avem bani la buget si sa vedem pusa în aplicare. Romania incercase si cresterea colectarii in trecut; numai eu stiu cate discutii au existat in CSAT pe tema aceasta. Cred ca Mihai Razvan Ungureanu a gresit cand a anuntat ca vrea sa reduca evaziunea cu 2 mld. euro în 2 luni”, a mai spus presedintele suspendat.

“Trebuie sa trecem de la taxarea muncii la taxarea proprietatii”

Traian Basescu a adaugat ca este de acord ca “avem o fiscalitate mare pe munca” si ca “avem nevoie de o schimbare fundamentala în sistemul de taxe”.

“Noi trebuie sa trecem de la taxarea muncii la taxarea proprietatii. Avem o fiscalitate mare pe munca, avem nevoie de o schimbare fundamentala in sistemul de taxe. Schimbarea filozofiei sistemului bugetar e una dintre masurile pe care Romania nu le mai poate amana foarte mult, dar e nevoie de curaj”, a precizat Traian Basescu.

“Romania nu mai poate întarzia foarte mult reforma sistemului fiscal. (…) Vezi vile uriase la care se ia o taxa anuala de 2.000 de lei;  nu este posibil sa nu taxezi proprietatile si sa taxezi munca”, a a adaugat presedintele suspendat.

Pe de alta parte, el a spus ca cea mai mare parte a pensionarilor locuiesc in blocuri, iar acum taxa pe proprietate a unui apartament este derizorie”.

Basescu a mai aratat ca “in bugetul anului 2012 avem ajutoare sociale de 16 mld. lei, insa multi proprietari de vile cu piscine si Mercedes primesc ajutoare sociale” si ca banii trebuie dati “femeilor singure cu 2-3 copii” si oamenilor care nu pot munci.

“Avem un stat prea costisitor raportat la populatie si la venituri”, a insistat Traian Basescu.

“Societatea este divizata de batalia lui Voiculescu de a nu ajunge in fata Justitiei”

Presedintele suspendat a mai atras atentia ca “Avem o societate divizata de batalia lui Voiculescu de a nu ajunge in fata Justitiei”.

El a amintit din nou de perioada in care coalitia la guvernare in timpul Guvernului Bocafunctionat: “Cum ar fi trecut Codurile Justitiei daca ar fi fost discutate de parlamentarii penali? Sunt 20 parlamentari penali si cred ca mai vin”, a spus Basescu.

Presedintele suspendat a adaugat ca “noi am pus legi democratice pe un stat care nu se deosebeste prea mult de statul lui Ceausescu”.

“Sondaje: 37% impotriva demiterii si peste 50% pentru demitere, dintr-un esantion de 60% care spun ca se prezinta la vot”

Referitor la referendum, el a aratat “Ce spun sondajele: 37% impotriva demiterii si peste 50% pentru demitere, dintr-un esantion de 60% care spun ca se prezinta la vot. Evolutia e buna, e o crestere de la 18% la peste 30%”.

Despre boicotarea referendumului, Traian Basescu a spus ca stia inca de luni ca la Colegiul director al PDL conducerea partidului va sustine varianta neparticiparii la referendum, intrucat “toate analizele PDL arata ca nivelul de securitate la referendum este foarte scazut”.

“Fiecare trebuie sa procedeze cum considera ca este bine in privinta votului la referendum. (…) Cei 256 de parlamentari au chemat poporul la urne, ei trebuie sa demonstreze ca solutia de suspendare este cea corecta”, a conchis presedintele suspendat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.