Ninsori, ceaţă, polei

Vremea se răceşte, sâmbătă şi duminică: vor cădea ninsori, ziua, în cea mai mare parte a Munteniei, local în Oltenia şi Dobrogea, iar spre seară îngheţul va forma polei, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Duminică seara va fi emis Cod Galben de ceaţă pentru partea de sud şi est, în timp ce vestul ţării va fi afectat de polei, a anunţat deja Ion Sandu, directorul ANM. De luni, temperaturile vor creşte, dar numai până în 17-18 ianuarie, când din vestul României vor veni ninsori abundente în tot teritoriul.

Duminică, în vest vor fi precipitaţii mixte şi condiţii de polei. În zonele joase, pe arii restrânse, va fi ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

Temperaturile maxime vor fi între -6 grade în estul Transilvaniei şi 4 grade în Oltenia, iar cele minime, între -15 şi -5 grade, mai ridicate pe litoral şi mai scăzute în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei, spre -18 grade.

Şi la Bucureşti a nins în prima parte a zilei de sâmbătă şi se aşteaptă polei duminică. Temperatura maximă va fi de 0…1 grad, iar cea minimă de -5….-4 grade.

La munte va ninge în Carpaţii Orientali şi estul Carpaţilor Meridionali şi izolat în rest, mai ales ziua. Pe văi şi în depresiuni, local, va fi ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

Ion Sandu, directorul ANM, a anunţat sâmbătă, la comandamentul de iarnă reunit la Palatul Victoria, că duminică seara va fi emis Cod Galben de ceaţă pentru partea de sud şi est a ţării, iar vestul va fi afectat de polei.

“Mâine noapte, în partea de vest intră un front atmosferic destul de cald pentru această perioadă, care va determina la primul impact, adică de mâine noapte până luni la prânz apariţia poleiului aproape în toată partea de vest a ţării. Aceste fenomene vor fi semnalate de ANM pe judeţe cu Cod Galben şi în mod sigur până luni la prânz vor fi coduri galbene de ceaţă în toată partea de sud şi în partea de est a ţării”, a afirmat Ion Sandu.
Ceaţa şi poleiul vor dispărea luni după prânz, pentru că temperaturile vor fi destul de ridicate, a spus şeful ANM, precizând că se aşteaptă ploi slabe mai ales în partea de vest a ţării, dar şi în est.
Din 17-18 ianuarie se aşteaptă ninsori abundente începând din partea de vest a României.

Atenţie la alunecuş

Poleiul a provocat, vineri, traumatisme, luxaţii, fracturi sau entorse persoanelor care au căzut pe gheaţa formatăpe trotuare, astfel că medicii le recomandă doamnelor să renunţe la încălţămintea cu toc şi să folosească ghete cu talpă de cauciuc cu striaţii adânci, tip bocanci. În cazul în care nu există o astfel de încălţăminte ar fi bine ca pe talpa încălţămintei să fie lipită o bandă adezivă sau “deşi e mai puţin estetic” peste gheată să îşi pună un ciorap. De asemenea este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă.

Cele mai mari “capcane” sunt scările la intrarea în clădiri sau la locurile acoperite de zăpadă. Sunt recomandate, totodată, mănuşile şi căciula, pentru a proteja aceste zone în cazul unei evenuale căderi pe trotuarele-patinoar.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.