Ponta: Băsescu este neserios cu fondurile UE pentru 2014-2020, când probabil se va ocupa de rugăciuni. În cazul Oltchim, minte să se apere pe el şi pe protejaţii săi

Premierul Victor Ponta a afirmat vineri seară, la Antena 3, că preşedintele Traian Băsescu este extrem de neserios în problema fondurilor europene, deoarece cifrele alocate de UE României pentru perioada 2014-2020, când şeful statului nu va mai conduce ţara şi “probabil se va ocupa de rugăciuni”, arată clar că negocierea a fost proastă. Cu o seară înainte, şeful statului spunea că se roagă la Dumnezeu ca Ponta să reuşească să cheltuiască banii – referindu-se la slaba absorbţie a fondurilor europene. Totodată, în replică la acuzele şefului statului că “Ponta şi Chiţoiu şi-au bătut joc de oamenii de la Oltchim” şi la nedumerirea acestuia că Guvernul nu foloseşte modalitatea de sprijin a combinatului aprobată de Comisia Europeană, Ponta a spus că Băsescu “minte pur şi simplu, pentru a se apăra şi a-şi apăra protejaţii, după ce, cu acordul său tacit, Dan Diaconescu, Videanu, Boureanu şi Roibu au încercat să ascundă urmele ultimilor ani, care au condus compania spre faliment”. Premierul a ameninţat din nou că acestora li se va înfunda în justiţie,  promisiune făcută de aproape un an.

“Preşedintele este extrem de neserios. Este clar că negocierea a fost proastă”, a spus Ponta. El şi-a exprimat dezamăgirea imediat după ce Traian Băsescu a anunţat că România va avea în exerciţiul bugetar 2014-2020 suma de 40 de miliarde de euro, spunând că ar fi trebuit să primească 48 de miliarde.

Şeful statului a replicat atunci că în niciun document oficial al Comisiei Europene nu era prevăzută suma de 48 de miliarde de euro, catalogând afirmaţia premierului drept “o minciună”.

Întrebat, joi, la Primăria Cluj-Napoca, dacă a mai avut vreo discuţie cu premierul Victor Ponta pe tema bugetului UE, şeful statului a spus că nu are relevanţă dacă această discuţie a avut loc sau nu.

“Eu mă rog la Dumnezeu ca premierul să cheltuiască banii pe care eu i-am adus că, dacă reuşeşte, înseamnă că a făcut şi el o treabă bună, dar până una alta îi are de mişcat pe ăştia care sunt îngheţaţi de când a venit la guvernare”, a spus Traian Băsescu.

Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde euro. Bugetul 2014-2020, adoptat de Consiliu, este de 960 de miliarde euro. Este prima dată în istoria UE când bugetul scade. “În aceste condiţii, faptul că România reuşeşte o creştere de 18% este un lucru foarte bun şi este şi cel mai important procentaj de creştere dintre toate cele 28 de state”, afirma, vinerea trecută, preşedintele Băsescu, după lucrările Consiliului European.

“Am depus plângeri penale, dar sunt nesoluţionate de Parchetul condus de Daniel Morar, pe care preşedintele Băsescu “nu-l cunoaşte””

 “În cazul Oltchim, Ponta a spus, tot la Antena 3, că Guvernul încearcă acum să taie “contractele-căpuşă ale colegilor şi protejaţilor preşedintelui”, amintind că Executivul a înaintat plângeri penale şi în cazul fostului preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, al Poştei Române şi al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Premierul a acuzat însă că plângerile nu au fost soluţionate nici până în prezent de Parchetul condus de Daniel Morar, pe care preşedintele Băsescu “nu-l cunoaşte”.

Traian Băsescu a susţinut, joi seară, că premierul Victor Ponta şi ministrul Daniel Chiţoiu i-au minţit şi şi-au “bătut joc” de oamenii de la Oltchim în timpul campaniei electorale, admiţând faptul că inclusiv Dan Diaconescu a profitat electoral de pe seama acestei situaţii.

Preşedintele a adăugat că “e ceva ciudat acolo, la Oltchim” şi şi-a exprimat nedumerirea că Guvernul nu transformă cele 200 de milioane de euro, reprezentând datoriile combinatului către stat, în acţiuni ale statului, pentru a fi şterse, aşa cum a aprobat Comisia Europeană.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.