Pivniceru demisionează de la Justiţie, pentru CCR. Premierul Ponta preia interimatul şi numirile la DNA şi Parchet

Mona Pivniceru renunţă la funcţia de ministru al Justiţiei, pentru a o ocupa pe cea de judecător Curţii Constituţionale a României (CCR). Chiar dacă postul de la CCR va fi eliberat abia în iunie de Ion Predescu, Pivniceru va demisiona chiar de mâine, pentru a nu fi acuzată mai târziu de conflict de interese, când va fi posibil să judece la CCR decizii care se iau acum. Cel puţin aşa a anunţat premierul Victor Ponta, care a spus că va face cunoscut numele noului ministru al Justiţiei în cursul zilei de miercuri. Dar chiar el va prelua acest post, interimar, şi va rezolva, cel mai probabil, numirile la şefia DNA şi Parchetul General, amânate de la începutul anului de Pivniceru.

Întrebat de jurnalişti despre faptul că preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că premierul va prelua ministerul Justiţiei, Victor Ponta a răspuns: “Deci m-a dat de gol!”. El a încercat însă să mai păstreze suspansul:

“Mâine va fi la şedinţa de Guvern, după care va renunţa (Mona Pivniceru – n.r.) la calitatea de ministru – pentru ca să nu existe niciun fel de discuţie, de incompatibilitate, de faptul că urmează să judece la Curte acte normative pe care le avizează. Mâine după-amiază, după ce am încă o discuţie cu dl Antonescu, voi face o propunere preşedintelui pentru un nou ministru sau ministru interimar”, a declarat Victor Ponta.

Ulterior, s-a aflat că premierul a şi avut o discuţie pe această temă, astăzi, cu preşedintele Traian Băsescu, şi va prelua sigur interimatul. Mai târziu, a emis şi Guvernul un comunicat: “Prim-ministrul Victor Ponta a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca premierul să preia interimatul, urmând ca şeful Executivului să facă, în maxim 45 de zile, în conformitate cu legile în vigoare, o nouă propunere pentru portofoliul Justiţiei”.

Norica Nicolai şi Tudor Chiuariu îşi iau adio de la postul de ministru

Deşi se vehiculaseră în presă atât numele Noricăi Nicolai, cât şi al lui Tudor Chiuariu, niciunul dintre ei nu a fost propus de PNL – partidul care deţine acest portofoliu potrivit înţelegerii USL.

Nicolai a mai fost respisă o dată de preşedintele Traian Băsescu, pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu, iar Tudor Chiuariu are un proces penal în justiţie – dosarul Poşta Română, în care el a fost achitat de Completul de 3 judecători al ICCJ, dar decizia nu este definitivă.

Trei validări pe bandă

Senatul a validat-o, marţi, pe Mona Pivniceru, judecător la CCR, pentru un mandat de 9 ani. Ea a fost propusă de PNL şi a obţinut 99 de voturi „pentru” şi 33 „contra”. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a fost propus de PDL dar nu a obţinut decât 16 voturi „pentru”, iar Florina Ruxandra Jipa, propusă de PP-DD, a obţinut 17 voturi „pentru”. Votul a fost secret, cu buletine.

Amintim că în iunie expiră mandatele a 3 judecători de la Curtea Constituţională – unul este numit de Senat, unul de Camera Deputaţilor şi unul de preşedintele României.

Traian Băsescu a semnat deja, luni, decretul de numire a lui Daniel Morar, iar plenul Camerei Deputaţilor l-a validat, astăzi, pe Valer Dorneanu pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, cu 279 voturi pentru şi 59 împotrivă. Ei îi vor înlocui pe Axinte Gaspar şi Aspazia Cojocaru.

Mona Pivniceru pleacă de la Ministerul Justiţiei fără să fi rezolvat problema numirii şefilor la DNA şi Parchetul General.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.