Ecologiştii, mai tari ca susţinătorii Justiţiei

Protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană, restrânse doar pentru zilele de duminică, după o lună de ieşiri zilnice în stradă ale ecologiştilor, se dovedesc mai puternice decât “intrarea cu bocancii în Justiţie” prin revocarea intempestivă a procurorului Lucian Papici şi a adjunctei sale Mariana Alexandru de la şefia Secţiei „Dosare Grele” din DNA. Cei circa 7.000 de protestatari care se opun exploatării miniere pe bază de cianură au înghiţit rapid suta de bucureşteni venită să-şi strige oful la fântâna de la Universitate şi să afişeze bannere cu “Jos labele de pe justiţie!”, “Cazanciuc, justiţia nu-i moşia ta!”, “Niţu (Tiberiu, procurorul general al României, n.r.), pe noi nu ne-ai păcălit vreodată!”, “Ponta, şeful DNA?”. Nu s-a mai auzit decât, ca un tunet, “Uniţi, salvăm Roşia Montană!”. 

Totuşi, protestele ecologiştilor scad în intensitate, după ce ajunseseră să însumeze şi 20.000 de manifestanţi. Duminica trecută au fost circa 3.000 de persoane – dar a şi plouat -, iar astăzi, circa 2.000 au pornit din cartierul Militari şi au ajuns să numere 7.000 la Universitate, cu simpatizanţi adunaţi de pe traseu.

În cele 3 ore de marş, ecologiştii au blocat circulaţia pe B-dul Iuliu Maniu – B-dul Timişoara – Str. G-ral Vasile Milea – Şos. Cotroceni – B-dul Ghe. Marinescu – B-dul Eroii Sanitari – B-dul Kogălniceanu – Piaţa Universităţii.

Coloana a pornit la ora 17.00, din zona staţiei de metrou Gorjului, iar în jurul orei 18.45 a ajuns în faţa Palatului Cotroceni, unde protestatarii ne-au amintit despre revolta sindicaliştilor din Poliţie în 24 septembrie 2010, când Guvernul Boc le-a tăiat un sfert din leafă şi le-a amputat sporurile, iar ei s-au “răcorit” la poarta lui Băsescu (aflat însă la Constanţa, să-şi vadă mama care a murit la puţin timp). Astfel, ecologiştii au scandat la fel ca poliţiştii, acum 3 ani, “Ieşi afară, javră ordinară!”, dar şi “Roşia, Roşia, vine revoluţia!”.

Când au ajuns în Piaţa Universităţii, la ora 20.20, cele aproximativ 7.000 de persoane au ocupat intersecţia iar maşinile nu au mai putut circula pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta.

Pe esplanada Teatrului Naţional, alte câteva zeci de bucureşteni îşi vărsau focul împotriva eutanasierii maidanezilor, reglementată prin legea promulgată în 25 septembrie.

Două ore mai târziu, la 22.20, mai rămăseseră însă doar maxim 200 de ecologişti, grupaţi în rondul de la Universitate, iar maşinile puteau circula pe toate bulevardele din zonă. Astfel, şi cea de-a 6-a duminică de proteste s-a încheiat paşnic.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.