Băsescu: UE a trecut Prutul. Avantajele sunt enorme pentru orice ţară care vrea să intre în spaţiul de comerţ european: ai în faţă o piaţă de jumătate de miliard de euro

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE), parafat vineri, la summit-ul de la Vilnius, este un moment important în aderarea R. Moldova la UE şi putem spune că „UE a trecut Prutul”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, prezent la reuniune. Şeful statului este de părere că Moldova, o ţară latină, va refuza să adere la Uniunea vamală Rusia – Belarus – Kazahstan. Totodată, preşedintele României a spus că doreşte modificarea amendamentului care să permită libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în statele UE. El a amintit şi despre “binefacerile acordului de asociere şi ale acordului de liber schimb” pentru România: de la exporturi de 7 miliarde de dolari în anii 1997-1998, la circa 50 de miliarde de euro în prezent. “Orice ţară care vrea să intre în spaţiul de comerţ european trebuie să ştie că avantajele sunt enorme: ai în faţă o piaţă de jumătate de miliard de euro”, a precizat Traian Băsescu.

“Lumea a vorbit de Parteneriatul Estic care a fost iniţiat de Polonia şi Suedia în 2000. Sigur, România resimte o uşoară frustrare, pentru că geneza Parteneriatului Estic este în 2007, el s-a numit „Sinergia Mării Negre”, pe care pe urmă, în 2009, la iniţiativa Suediei şi a Poloniei, s-a făcut o extindere pentru a intra şi Belarusul. Dar îi spunem Parteneriatul Estic, însă miezul acestui parteneriat pleacă din Sinergia Mării Negre, care a fost o iniţiativă românească susţinută în preşedinţia germană şi aprobată în preşedinţia germană din 2007, atunci considerându-se că trebuie extinsă colaborarea UE în spaţiul Mării Negre. Am vrut să spun acest lucru pentru că asta este istoria adevărată a acestui Parteneriat Estic. El s-a maturizat în momentul de faţă şi a început să producă rezultate, iar din punctul nostru de vedere rezultatul este că Uniunea Europeană a trecut Prutul, ceea ce are semnificaţii nu numai din punct de vedere al intereselor românilor de pe ambele maluri ale Prutului, dar are semnificaţii adânci cu privire la forţa, la atractivitatea Uniunii Europene”, a spus Traian Băsescu, în declaraţia sa de presă de la Vilnius.

Soluţia europeană, aleasă de ţări din fosta URSS

Preşedintele a adăugat că “după baltici, alte state din fosta URSS optează pentru soluţia europeană şi acest lucru ne încurajează să sperăm că ţări precum R. Moldova, precum Georgia, Azerbaidjanul, vor deveni mai devreme sau mai târziu ţări ale UE”.

Şi Georgia a parafat, vineri, Acordurile de asociere şi de liber schimb cu UE. Ţara a fost reprezentată de preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, aşa cum Republica Moldova a fost reprezentată de premierul Iurie Leancă.

“Este regretabil pasul înapoi al Ucrainei”

La sosirea la Centrul de Expoziţii şi congrese Litexpo, din Vilnius, Traian Băsescu a arătat că  “este regretabil pasul înapoi al Ucrainei”, făcut în ultima clipă, când Ucraina a anunţat că suspendă semnarea acordului.

“Întregul Summit, cu parafarea de către Georgia şi Republica Moldova şi Ucraina, care nu a semnat, este un pas înainte, dar nu poate fi un mare succes”, şi-a exprimat regretul preşedintele.

În declaraţia de presă de la final, Traian Băsescu a spus că “în UE principiile nu se târguiesc, se acceptă şi atunci eşti un partener al Uniunii Europene sau nu se acceptă, şi atunci nu poţi fi un partener al UE”. 

Ianukovici parcă venise la un târg

Şeful statului a precizat că senzaţia pe care i-a lăsat-o comportamentul Ucrainei a fost aceea că preşedintele Ianukovici „venise la un târg”.

basescu summit vilnius

“În orice caz, sper ca domnul preşedinte Ianukovici să fi înţeles, atât din poziţia în mod deosebit pe care au avut-o aseară Polonia, România, Bulgaria, Germania, dar şi mult mai delicatele intervenţii de astăzi, să fi înţeles că principiile Uniunii Europene nu se negociază, cum nu le-a putut negocia nimeni, pe de o parte. Pe de altă parte, mai ales din discuţiile de astăzi, Ucraina trebuia să fi înţeles că acordurile rămân pe masă şi rămân deschise semnării, cu condiţia respectării tuturor principiilor şi criteriilor UE. Uniunea Europeană nu plăteşte calitatea de asociat, ci ţi-o asumi gratis sau nu ţi-o asumi”, a precizat Traian Băsescu.

Avertismentul SUA

La mijlocul acestei luni, un membru marcant al Senatului SUA a condamnat presiunile Rusiei asupra fostelor state sovietice care încearcă să se apropie de Uniunea Europeană.

„Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Belarus trebuie să fie libere să îşi aleagă viitorul. (…) Din nefericire, (…) Rusia a exercitat presiuni considerabile asupra tuturor statelor din Parteneriatul Estic pentru a le descuraja să consolideze relaţiile cu Uniunea Europeană”, a declarat senatorul democrat Chris Murphy, președintele Subcomisiei pentru Afaceri Europene din Senatul SUA.

Murphy a adăugat că interzicerea importurilor de vinuri din Republica Moldovei, interzicerea ciocolatei din Ucraina și a fertilizatorilor din Belarus sunt exemple de astfel de acțiuni.

Drum lung, dar şi mai greu cu partidele politice împărţite

Revenind la Vilnius, precizăm că Traian Băsescu a arătat că drumul spre aderare este lung, amintind că acordul de asociere semnat între în 1993 între România şi UE a fost ratificat abia în 1995. A precizat însă că merită parcurs, pentru că garantează Republicii Moldova „şanse şi prosperitate”.

“A semna, a parafa acordul de asociere şi acordul de liber schimb nu înseamnă o intrare, ci înseamnă un drum lung. Dezavantajul pe care îl are o ţară ca Republica Moldova în raport cu România este, spre exemplu, că în România toate forţele politice, absolut toate forţele politice au dorit intrarea în UE şi ne-au trebuit 13 ani de la ratificarea acordului de asociere. Este mult mai grea misiunea statelor în care punctele de vedere ale partidelor politice sunt împărţite, unii pro şi alţii contra. De aceea, acest drum pe care noi l-am parcurs în 13 ani ar putea fi un drum cu sincope, odată cu eventuala alternanţă la putere. Aş spune că, astăzi, Republica Moldova a făcut un prim pas, dar drumul este lung până la atingerea obiectivului pe care şi-l doreşte actuala coaliţie, acela de a fi membri ai UE”, a explicat Traian Băsescu.

Merit “enorm”, cu o opoziţie extrem de puternică

Şeful statului a mai spus că “meritul enorm” pentru parafarea completă a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb îl au Guvernul Republicii Moldova şi al coaliţiei politice din Parlament, care susţine acest guvern.

“Şi-au asumat o soluţie pe care opoziţia extrem de puternică nu o doreşte. Ei trebuie sprijiniţi, şi nu numai de România, ci de toată Uniunea Europeană, cu toată forţa Bruxellesului şi a celorlalte instituţii europene, pentru ca Republica Moldova să avanseze”, a precizat Traian Băsescu.

“Noi susţinem libera circulaţie a cetăţenilor R. Moldova în UE”

“În ceea ce ne priveşte, atât în intervenţia de aseară cât şi în intervenţia de astăzi susţinerea mea a fost pentru eficienţă, adică până se termină mandatul actualului parlament, Parlament European, trebuie modificat Regulamentul 581 care să permită libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene”, a precizat şeful statului.

De asemenea, Traian Băsescu a spus că a solicitat ca semnarea celor două acorduri parafate astăzi să se facă înainte de terminarea mandatului actualei Comisii şi actualului Parlament European, în aşa fel încât până la alegerile din Republica Moldova să fie deja state care să treacă la procesul de ratificare a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb.

El a opinat că acest obiectiv este extrem de dificil – semnarea până la terminarea mandatului actualului Parlament -, pentru că acordul trebuie tradus în cele 24 de limbi oficiale ale UE, cu limba croată cu tot. “Dar eu cred că este un efort pe care Bruxellesul ar trebui să îl facă”, a insistat preşedintele României.

“Nu este posibil ca vorbitori de latină să opteze pentru uniunea eurasiatică” 

„Subliniez că Moldova, cultural, nu se poate îndrepta către uniunea eurasiatică (Uniunea vamală Rusia – Belarus – Kazahstan n.r.), unde ar vrea să  o îndrepte opoziţia (comunistă n.r.). Nu este posibil ca vorbitori de latină să opteze pentru această uniune. Dincolo de partide, cred că populaţia va opta în cea mai mare parte pentru soluţia europeană pentru că Moldova nu a fost niciodată parte a unui alt spaţiu decât cel european, indiferent de forma de organizare statală”, a mai spus Traian Băsescu preşedintele României.

România, de la exporturi de 7 mld dolari la 50 mld euro

Preşedintele a amintit şi de “binefacerile acordului de asociere şi ale acordului de liber schimb” pentru România.

“V-aş aduce aminte, nu am cifra exactă, dar cred că în ’97 – ’98 România exporta circa 7 miliarde de dolari. Astea erau exporturile noastre – şi ce calitate de exporturi, buşteni şi ce mai apucam, materii prime -, iar astăzi, urmare a intrării în acest mecanism al UE, România exportă circa 50 de miliarde de euro. Asta e diferenţa dintre România de atunci, dinainte de a fi parte a sistemului economic european, şi România de astăzi. Ori, orice ţară care vrea să intre în spaţiul de comerţ european trebuie să ştie că avantajele sunt enorme: ai în faţă o piaţă de jumătate de miliard. Totul este să îţi faci acasă reformele care să îţi facă economia competitivă tot mai competitivă”, a arătat el.

Escală la Chinişău

Traian Băsescu a precizal, la final, că “vom face o escală la Chişinău înainte de Bucureşti, pentru că Ambasada României de la Chişinău organizează astăzi sărbătorirea Zilei Naţionale”.

“Vor fi peste 1.000 de invitaţi şi e o bună oportunitate să mergem să îi felicităm pe moldoveni la ei acasă şi să le spunem că îi aşteptăm cu drag în Uniunea Europeană, dar nu îi aşteptăm pasiv. Îi ajutăm atât cât putem să avanseze pe acest drum”,a precizat preşedintele.

basescu timofti

La Aeroportul Internațional Chișinău, şeful statului a avut o declaraţie de presă comună cupreședinte Nicolae Timofti, în care a arătat că “România mulţumeşte cetăţenilor Republicii Moldova, Guvernului Filat, Guvernului Leancă şi tuturor politicienilor care au susţinut acest drum al Republicii Moldova către UE. Cu certitudine începem să ne întâlnim în Uniunea Europeană”.

“Liber la circulaţia cetăţenilor, mărfurilor, serviciilor şi capitalurilor, până în martie 2014

“Până la integrare drumul este lung şi adesea dificil, iar entuziasmul reuşitei trebuie să fie combustibilul pe care cetăţenii Republicii Moldova şi politicienii şi-l iau astăzi pentru a depăşi greutăţile procesului de integrare”, a mai spus Traian Băsescu.

“Vreau să cred că urmare a celor stabilite şi la acest summit, dar şi urmare a deciziei Comisiei, până în luna martie cetăţenii Republicii Moldova vor circula liber în Uniunea Europeană. Va fi un lucru pe care fiecare cetăţean îl va simţi şi va putea să beneficieze de una din cele patru libertăţi pe care le implică Acordul de liber-schimb şi Acordul de asociere: libera circulaţie a capitalurilor, libera circulaţie a serviciilor, libera criculaţie a cetăţenilor; iar libera circulaţie a cetăţenilor, alături de libera circulaţie a mărfurilor vor fi cele care vor da Republicii Moldova o perspectivă de dezvoltare temeinică”, a adăugat preşedintele.

Timofti, invitat la Marea Unire

Şeful statului l-a invitat pe preşedintele Timofti de 1 Decembrie la Bucureşti, la împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire, iar acesta a anunţat că va veni, mulţumindu-le românilor pentru sprijinul acordat în procesul de integrare europeană a R. Moldova.

basescu , timofti, r moldova

“Pentru noi contează extrem de mult sprijinul valoros al României şi al dumneavoastră personal în realizarea acestui proiect strategic. România a pledat constant şi cu fermitate alături de alţi parteneri ai UE şi alţi prieteni ai ţării noastre cauza Republicii Moldova. În felul acesta am putut să avansăm în termeni rapizi pe calea integrării europene. Urmează alte evenimente pozitive şi mai importante pentru cetăţenii ţării noastre. Îmi exprim satisfacţia că fraţii noştri din România ne sunt alături şi la bine şi la greu. Vă asigur, domnule preşedinte Băsescu, că noi vom şti să apreciem acest sprijin. De asemenea, vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o de a vizita România poimâine, pe 1 Decembrie, pentru a participa la manifestaţiile consacrate Zilei Naţionale a României. Primesc cu bucurie această invitaţie şi aştept să ne revedem la Bucureşti”, a spus Nicolae Timofti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.