Ponta: Nu este treaba preşedintelui Bugetul de stat

“Nu este treaba preşedintelui politica Parlamentului şi a Guvernului în privinţa Bugetului de stat” a declarat premierul Victor Ponta reprezentanţilor mass-media, după ce a prezentat proiectul Legii Bugetului pe 2014 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. El a adăugat că “singurul lucru pe care îl doresc şi îl iau în calcul este să am la 1 ianuarie Bugetul de stat”. Totodată a spus că nu a crezut că Traian Băsescu “va fi atât de iresponsabil să nu semneze Memorandumul cu FMI”.

“Eu am aflat de la televizor ce face preşedintele cu Memorandumul. Evident că aş fi vorbit cu preşedintele, dar am aflat de la dumneavoastră – adică de la televizor. N-am crezut că preşedintele va fi atât de iresponsabil. Am crezut că mă va înjura la televizor dar că nu va fi atât de iresponsabil să nu semneze documentul”, a precizat Victor Ponta.

Întrebat dacă va merge să discute cu preşedintele Traian Băsescu pe tema bugetului – răspunzând astfel invitaţiei făcute de şeful statului încă de acum o săptămână -, premierul a spus că “n-ar fi o problemă să mă duc”, dar “atunci când te şantajează preşedintele ţării nu avem ce discuta”.

“Acordul de coabitare este suspendat”

Victor Ponta a mai spus că acordul de coabitare cu şeful statului este suspendat, deoarece preşedintele Traian Băsescu, prin refuzul de a semna Memorandumul cu FMI, a comis “un abuz” şi a intervenit în chestiuni de politică fiscală şi bugetară care ţin de Executiv.

Victor Ponta a evitat, însă, să se pronunţe asupra afirmaţiilor de luni seară ale socrului său Ilie Sârbu, care le-a spus jurnaliştilor că Băsescu “e iresponsabil, se apropie de demenţă”.

“E iresponsabil, se apropie de demenţă şi lucru ăsta nu e bun. Nu avem nevoie de asta. Avem nevoie de linişte, suntem în perioada sărbătorilor, acum ne confruntăm pe buget, că nu vrea Băsescu buget, acordul cu FMI, că nu vrea Băsescu acord cu FMI. Mâine ce nu mai vrea? Nu mai vrea să trăim, şi atunci noi suntem de acord?”, a declarat Ilie Sârbu.

Sârbu a adăugat că lui Traian Băsescu “îi trebuie un consult. Toate deciziile pe care le-a luat în ultima perioadă ne arată că ceva nu este în regulă, trebuie să se ocupe de propria sănătate”.

“A fost o opinie personală, nu putem vorbi. În acest moment singurul lucru pe care mi-l doresc și-l iau în calcul este acela de a avea bugetul României de la 1 ianuarie aprobat pentru ca oamenii să poată să poată să beneficieze de buget”, a spus Victor Ponta despre afirmaţiile socrului său.

“Băsescu e lipsit de discernământ”

Întrebat dacă preşedintele Băsescu poate fi acuzat de subminarea economiei naţionale în acest moment, Ponta a spus “Nu. Cred că acuzaţia cea mai sigură este aceea de lipsă de discernământ”. “Totuşi, să arunci ţara aşa într-un blocaj doar pentru ca să nu facem noi Comisia de anchetă (privind achiziţia terenului din Călăraşi, de către Ioana Băsescu, n.r.), să nu facă Parlamentul Comisie de anchetă, mi se pare o lipsă de discernământ”, a spus Ponta.

Întrebat dacă lipsa de discernământ pe care a invocat-o poate să reprezinte în momentul de faţă un motiv pentru o nouă suspendare din funcţie a şefului statului, Ponta a răspuns: “De ce mergeţi aşa? Astea-s speculaţiile dumneavoastră de presă”.

“Cursul valutar ar putea fi afectat”

Victor Ponta a mai spus că este posibil ca neaprobarea Memorandumului cu FMI să afecteze cursul leu/euro. O oră mai târziu, Banca Națională a României a anunțat marți un curs de referință de 4,4684 lei pentru un euro, în creștere cu 3,25 bani (+0,73%) față de valoarea de luni, de 4,4359 lei/euro. Această cotaţie a mai fost înregistrată în 24 septembrie.

Pe piața interbancară cursul a urcat marți până la un maxim de 4,4780 lei/euro, după ce în deschiderea ședinței euro a fost cotat la 4,4420 — 4,4450 lei. Leul s-a depreciat marți și față de dolarul american cu 1,91 bani (+0,58%), BNR afișând un curs de 3,2936 lei/dolar.

Gramul de aur a ajuns, marți, la 129,0812 lei, în scădere cu 1,1402 lei (0,87%) față de cotația anterioară de 130,2214 lei.

“Realitatea economică şi socială din acest moment”

În faţa Camerelor reunite, Victor Ponta a spus că “Bugetul reflectă realitatea economică și socială din acest moment din România”, dar și “concepția și programul politic al Alianței care a câștigat alegerile parlamentare din decembrie 2012”.

“Bugetul unei țări este cel care reflectă voința majorității populației și concepția despre dezvoltarea României pe care o majoritate parlamentară trebuie să o prezinte. Așa cum în 2010-2011 majoritatea parlamentară de atunci a avut o anumită concepție despre construcția bugetului și despre măsurile economice și sociale, în același fel 2014 va reprezenta îndeplinirea unor obiective din programul politic cu care USL a candidat în alegeri și pentru care a obținut votul majoritar al populației României”, a afirmat premierul în ședința de plen a Parlamentului, în care se dezbate şi va fi votat Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pe 2014.

“Nicio taxă nu a fost modificată”

“Nicio taxă nu a fost modificată, cota unică rămâne 16%, TVA-ul nu doar că nu a fost crescut, dar rămâne scăzut pentru produsele de panificaţie şi încercăm să-l scădem pentru alte produse alimentare. Zona de conflict pe care a identificat-o preşedintele se referă la o politică fiscală practicată în întreaga Europă, e vorba de 7 eurocenţi pentru fiecare litru, e un element extern, nu are legătură cu noi. Datorită scăderii preţului barilului, efectul pentru cei care se duc să pună benzină va fi aproape de zero. Există o analiză pe plan mondial, legată de situaţia din Iran, consumul la nivel mondial, previziunile sunt de scădere a preţului barilului, negociem cu companiile producătoare, încât impactul pentru cetăţeanul care are maşină să fie aproape de zero”, a mai spus Victor Ponta.

Băsescu, de neclintit

Legea Bugetului va merge apoi la promulgare la preşedintele Traian Băsescu, dar acesta a avertizat deja, de 3 ori până acum, că nu va da ok-ul dacă noua acciză de 7 eurocenţi la litrul de combustibili va rămâne în vigoare.

Aseară, şeful statului a anunţat că nu va semna nici Memorandumul cu FMI dacă acciza suplimentară nu va fi eliminată.

Traian Băsescu acuză în continuare că banii din acciză sunt “bani furaţi de la populaţie pentru a merge la baronii locali pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor”, aşa cum declara pentru prima dată, în 20 noiembrie. El a prezentat cum bugetul Ministerului Dezvoltării a fost suplimentat special cu 1,2 miliarde de lei pentru aceast  lucru.

Ulterior, preşedintele a arătat că dacă această suplimentare a bugetului ministerului condus de Liviu Dragnea va fi eliminată nu se va întâmpla nicio nenorocire, deoarece pentru proiectele invocate există fonduri europene, dar “din care baronii, baronaşii şi baroneţii pot fura mai greu”.

Traian Băsescu este croit să nu accepte acciza, ameninţând chiar că va ataca Bugetul de stat şi la Curtea Constituţională.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.