FORT: Recuperea unui procent din acciza plătită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient

În cadrul dezbaterilor ce vor avea loc astăzi la Guvern, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) va susţine ca sistemul de returnare a unui procent din acciza pentru carburanţi în cazul transportatorilor români să se facă într-un mod simplu, urmărind modelul taxei pe valoare adăugată, precizează reprezentanţii fort, într-un comunicat remis redacţiei. Amintim că premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi va fi introdusă de la 1 aprilie, dar transportatorilor li se va returna o parte importantă din acciza la carburanţi, fără a preciza însă procentul, dar asigurând că proiectul unei Ordonanţe de urgenţă în acest sens va fi lansată astăzi în dezbatere publică.

Redăm integral comunicatul:

„Astfel, in ceea ce priveste facturile pentru alimentarea cu carburanti, precum si bonurile fiscale, acciza trebuie sa fie evidentiata separat, avand si o coloana aferenta procentului ce urmeaza a fi recuperat. Prin aceasta metoda, atat statul, cat si transportatorii pot avea o evidenta clara a sumelor ce fac obiectul returnarii.

Procentul pe care FORT il sustine este corespondent procentelor utilizate in alte tari ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta procentul utilizat in Italia si anume 210 euro raportat unei cantitati de 1000 litri de carburant.

Inca din 2010 Federatia Operatorilor Romani de Transport a solicitat introducerea sistemului de returnare a unui procent din acciza pentru transporturile comerciale dupa modelul practicat cu succes in multe tari Europene.

Prin acest sistem este descurajata utilizarea carburantilor de provenienta indoielnica, asigurandu-se concurenta loiala in piata de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.