UPDATE 2! Voiculescu a primit un nou termen în dosarul ICA: 4 august

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti i-a audiat, astăzi, timp de 10 ore, pe 8 dintre cei 10 inculpaţi din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) – condamnaţi în 26 septembrie 2013 de instanţa inferioară, Tribunalul Bucureşti, la câte 5 sau 6 ani de închisoare – şi a stabilit ca următorul termen să aibă loc pe 4 august, peste aproape o lună, când vor fi audiaţi și ultimii doi inculpați, Jean Cătălin Sandu și Vlad Nicolae Săvulescu. Până atunci, avocații trebuie să depună cereri în scris privind eventuale excepții ridicate în dosar și schimbarea de încadrări ale faptelor inculpaților, deoarece după acest termen completul de judecată nu va mai accepta altele.

UPDATE 11 iulie: Cererea de strămutare a fost respinsă de ÎCCJ.

UPDATE 8 iulie: Cererea de strămutare se va judeca peste 3 zile, în 11 iulie, şi nu în 24 septembrie. ÎCCJ a admis, astăzi, această solicitare depusă de avocaţii lui Dan Voiculescu în 4 iulie.

Însă decizia din 11 iulie nu va fi definitivă, mai existând o cale de atac, care s-ar putea judeca înainte de termenul din 4 august, pentru a se clarifica odată dacă judecarea dosarului ICA va fi continuată la Curtea de Apel Bucureşti, de noul complet, sau dacă va fi mutat la altă Curte de Apel din ţară.

“Este foarte bine, este o decizie normală”, a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ la aflarea veştii.

Apărătorul lui Dan Voiculescu nu se lasă cu una, cu două, şi a venit astăzi cu noi cereri, pentru a obţine alte termene în dosar.

Astfel, Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut ca dosarul ICA să fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, pe motiv că noii magistraţi au fost desemnaţi în 26 iunie, când erau încă judecători la Tribunalul Bucureşti, ei venind la CAB pe 1 iulie, când au şi început judecarea apelului.

Cererea, susţinută şi de ceilalţi avocaţi din dosar, a fost însă respinsă de instanţă, care a trecut la audierea inculpaţilor, de la ora 11.00 până la ora 21.30.

Voiculescu vrea tăinuitor

O altă solicitare a avocatului lui Voiculescu este schimbarea încadrării juridice a clientului său, de la infracţiunea de spălare a banilor, pentru care pedeapsa “merge” de la 3 la 10 ani de închisoare potrivit noului Cod Penal (procurorul de caz ceruse limita maximă de 12 ani, din vechiul Cod), la cea de tăinuire, care i-ar putea aduce o condamnare mai mică inculpatului – chiar şi amendă penală, limita maximă fiind de 5 ani.

Problema este însă că fapta de tăinuire ar fi deja prescrisă.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ susţine în continuare nevinovăţia clientului său şi cere achitarea lui Dan Voiculescu.

Mogulul a uitat ce s-a întâmplat

În faţa instanţei, Voiculescu a declarat că nu îşi mai aminteşte despre privatizarea ICA şi că ” nu mai sunt nici măcar oligarh”, ci un simplu pensionar, care a renunţat în anul 2004 la toate afacerile, de care se ocupă fiicele sale.

“Pensionarul” i-a a acuzat însă pe procurorii DNA că “au pierdut 40 de volume din dosar” şi că i-au intimidat pe martori.

Judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, i-a cerut lui Voiculescu să detalieze modul în care a ajuns să aibă legătură cu ICA.

“Imediat după 1990, eu am făcut o analiză a sectoarelor economiei românești care nu erau acoperite de cerere. Printre priorități era presa. Setea de informații, după o perioadă lungă de cenzură, era foarte mare. Al doilea domeniu era cel al cercetării. Aşa am înființat trustul de presă Intact și m-am asociat cu Institutul de Chimie Alimentară”, a spus Voiculescu.

Întrebat cine controla Grivco sau trustul Intact, Dan Voiculescu a precizat că el nu a fost nici director, nici administrator în aceste companii.

Subevaluare cu 7,7 mil euro, prejudiciu de 60 mil euro

Dar iată, pe scurt, ce s-a întâmplat în cazul privatizării frauduloase a ICA: Voiculescu a preluat cu 150.000 de euro institutul ICA, cu tot cu terenul de 3,6 hectare din Bucureşti, bunurile fiind subevaluate cu peste 7,7 milioane de euro.

Prejudiciul în urma acestei privatizări a fost stabilit de procurori la peste 60 de milioane de euro.

11 termene ale apelului

Astăzi a avut loc cel de-al 10-lea termen de judecare a apelului înaintat de avocaţii lui Dan Voiculescu împotriva condamnării la 5 ani de închisoare a mogulului, pronunţată în 26 septembrie 2013. Iar noul complet a judecat deja două termene şi a stabilit un al treilea, pentru august.

Nu se ştie dacă la termenul de 4 august instanţa va rămâne în pronunţarea sentinţei sau dacă va da încă un termen de judecată. Astăzi, preşedintele completului, judecătoarea Camelia Bogdan, a cerut ca până atunci să fie depuse toate solicitările pe care apărătorii le mai au legate de acest caz.

Avocatul Mateuţ a cerut ÎCCJ preschimbarea termenului de judecare a strămutării dosarului la o dată mai apropiată, astfel că Instanţa Supremă s-ar putea pronunţa până la 4 august pe această solicitare, după ce, iniţial, stabilise ca termen data de 24 septembrie.

Dacă se va întâmpla aşa, nimic nu va mai putea împiedica pronunţarea unei sentinţe definitive până la finele lunii august.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.