COTAR se alătură protestului ASSAI din 2 decembrie împotriva ASF. „Răbdarea transportatorilor s-a terminat!”

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) anunţă că se alătură Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) și participă la protestul din 2 decembrie organizat de aceasta împotriva lipsei de implicare a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în respectarea drepturilor și intereselor asiguraților.

Protestul ASSAI împotriva „comportamentului protecționist pe care ASF îl practică față de companiile de asigurări, continuând să-și încălce propriile norme în detrimentul celor 5 milioane de şoferi” este autorizat de Primăria Capitalei.

Astfel, în 2 noiembrie vor fi în două mitinguri: unul la Palatul Parlamentului (Parcul Izvor), cu circa 1.000 de persoane, între orele 11:00 – 13:00, urmat de altul, la sediul ASF, între orele 14:00 – 16:00, cu 500 de persoane. 

“Am atenționat ASF să își mute limuzinele de lux plătite din bani publici din fața instituției, în data de 2 decembrie, pentru că acel spațiu va deveni o veritabilă <<Agora>> a manifestanților nemulțumiți de abuzurile asigurătorilor și scandalizați de jaful practicat de ASF“, a anunţat Cristian Muntean, liderul ASSAI.  

La rândul său, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, arată că “în cursul întâlnirii avute cu reprezentanții ASF, le-am atras atenția că răbdarea transportatorilor s-a terminat”.

“Dacă nu vor interveni în mod prompt și autentic pentru a ne  proteja în calitate de asigurați, vom declanșa acțiuni de protest în toată țara. Începem pe 2 decembrie alături de ASSAI”, ameninţă Vasile Ștefănescu.

El reaminteşte că, anul acesta, COTAR a avut o întâlnire cu reprezentanții ASF cărora le-a atras atenția asupra problemelor tot mai numeroase cu care se confruntă transportatorii români.

“Acestea nu numai că nu și-au găsit rezolvarea, dar s-au și acutizat”, spune Ştefănescu.

Iată-le pe cele mai importante, potrivit reprezentantului COTAR:

“• Majorarea continuă a primei RCA pentru transportatorii români a dus la o valoare prohibitivă a acesteia;

• Despăgubirile acordate de societățile de asigurări sunt efectuate de către inspectori de daune care emit în mod deliberat soluții tehnice incorecte, dar care implică costuri reduse de despăgubire din partea societăților de asigurări;

• Subevaluarea plăților de despăgubire din partea societăților de asigurări face imposibilă efectuarea unor reparații care să asigure siguranța în trafic a autovehiculelor;

• Plata cu mare întârziere a despăgubirilor în afara termenului legal are ca efect blocarea mașinilor în service și, implicit, a activității de transport;

• Rezoluțiile primite de la ASF la reclamațiile înaintate avantajează de fiecare dată și exonerează răspunderea societăților de asigurări”.

Transportatorii își exprimă, totodată, nemulțumirea faţă de noua Normă RCA recent adoptată de ASF, care le permite societăților de asigurări să subevalueze daunelor totale și să limiteze valoarea costurilor de reparații, ceea ce pune în mare pericol activitatea de transport.

“Noua normă RCA protejează mai degrabă interesele financiare ale societăților de asigurări, motiv pentru care solicităm de urgență abrogarea acesteia. Considerăm că vina majoră a acestor dezechilibre și probleme specifice întregii piețe de asigurări aparține tocmai instituției care ar fi trebuit să vegheze la protejarea asiguraților români și asupra modului de funcționare a sistemului de asigurări private din România”, atrage atenția Ștefanescu.

“Dacă ASF nu va demara în cel mai scurt timp discuţii cu privire la solicitările COTAR, Confederația va anunța în perioada următoare calendarul de protest la nivel național al transportatorilor din România, şi vom solicita ca la aceste acţiuni să protestăm cu toate autovehiculele asigurate (autoturisme, autobuze, microbuze, autocare, camioane) de către societăţile în cauză”, avertizează preşedintele COTAR.

“Considerăm că ASSAI, membru COTAR, a ilustrat în mod fidel tabloul sumbru al problemelor cu care se confruntă și transportatorii din România, de aceea ne anunțăm susținerea și ne alăturăm acestei prime manifestații din 2 decembrie”, argumentează Vasile Ştefănescu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.