Este oficial: SUA vor aduce armament greu în România

SUA vor prepoziţiona tancuri, artilerie şi alt armament greu pe teritoriul a 6 ţări din flancul estic, inclusiv România. Anunţul a fost făcut chiar de şeful Pentagonului, Ashton Carter, în timpul unei vizite în Tallin, relatează Reuters.

“Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane”, a declarat Carter, potrivit paginii electronice a Reuters.

Alte componente ale echipamentelor militare vor fi desfășurate în Germania.

Informaţia apare la foarte puţin timp după ce Parlamentul României a aprobat Strategia Națională de Apărare a Ţării şi înființarea, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, a două structuri NATO la București: Unitatea de Integrare a Forțelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), și Comandamentul Multinațional de Divizie, cu indicative de unitate militară – ambele în Garnizoana București.

Intenţia Pentagonului de  prepoziţionare de armament greu apăruse în presa americană încă de la jumătatea acestei luni.

O fişă de informare furnizată de armata americană afirmă că prepoziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi. Mare parte se află deja în Europa, au declarat oficialii.

Şeful Pentagonului, turneu în Europa

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, se află în această săptămână într-un turneu în Europa. Ieri, la Berlin, oficialul american a avertizat, într-un discurs, că “Statele Unite ale Americii (SUA) și aliații lor nu vor permite Rusiei să le tragă înapoi în trecut” şi a acuzat Moscova că încearcă să recreeze o sferă de influență din epoca sovietică.

”Noi nu căutăm un război rece cu Rusia, ca să nu mai vorbim de unul fierbinte. Nu căutăm să facem din Rusia un inamic. Dar să nu mă înțelegeți greșit: îi vom apăra pe aliații noștri, ordinea internațională bazată pe reguli, și un viitor pozitiv ni se oferă tuturor”, a declarat Carter, potrivit Reuters.

SUA și NATO se pregătesc de o lungă confruntare cu Rusia

Duminică, Ahton Carter afirma că SUA și NATO se pregătesc din punct de vedere militar pentru perspectiva în care disputa lor cu Rusia ar putea dura chiar și după ce Vladimir Putin nu va mai fi președinte.

“SUA și aliații lor din NATO se așteaptă ca divergențele acute cu Rusia să fie de lungă durată și ele să se mențină chiar și după plecarea de la putere a lui Vladimir Putin, a declarat Carter.

În cursul călătoriei sale în Europa, Carter va urca la bordul unei nave de război americane în cadrul unor noi exerciții militare în Estonia la Marea Baltică iar la Bruxelles, se va întâlni cu șefii apărării din țările NATO și ar putea oferi mai multe detalii privind planurile de prepoziționare a echipamentelor militare grele.

Putin ameninţă cu suplimentarea arsenalului nuclear

Moscova a deplâns noile demersuri ale NATO și a amenințat cu consolidarea forțelor sale, Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear în acest an cu peste 40 de rachete balistice intercontinentale.

Intervenția Rusiei din Ucraina în primăvara anului trecut, cu anexarea peninsulei Crimeea, i-a neliniștit pe aliații NATO din estul Europei și a determinat o serie de acțiuni militare ale Alianței Nord-Atlantice.

Astfel, liderii statelor membre ale NATO au convenit să intensifice exercițiile militare în estul Europei și să sporească capacitatea de reacție rapidă a Alianței.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.