10,6% şomaj în Franţa, cea mai ridicată rată din ultimii 13 ani

Rata şomajului din Franţa a atins în ultimul trimestru al anului trecut cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, după ce a crescut de la 10,2% în trimestrul al treilea la 10,6%, potrivit datelor publicate joi de institutul de statistică. Creşterea a fost determinată de zecile de mii de concedieri făcute de companii pentru a face faţă stagnării economiei, transmite Bloomberg.

Excluzând teritoriile din afara Franţei, rata şomajului a fost de 10,2%, peste nivelul de 10,1% anticipat de analişti.

Companii precum PSA Peugeot Citroen, Renault şi Alcatel-Lucent reduc numărul de angajaţi, din cauza riscurilor ca economia franceză să reintre în recesiune. Acest fapt amplifică presiunile asupra preşedintelui Francois Hollande, care încearcă să păstreze sprijinul sindicatelor, concomitent cu reformarea economiei, a doua ca mărime din Europa.

“Este probabil ca şomajul să crească în continuare în lunile următoare, vârful urmând să fie atins la sfârşitul acestui an sau la începutul celui viitor. Economia ar putea să îşi revină într-o anumită măsură în semestrul al doilea, dar insuficient pentru a determina companiile să facă angajări serioase”, a declarat Joost Beaumont, analist la ABN Amro în Amsterdam.

Socialistul Hollande, devenit preşedinte în luna mai a anului trecut, a declarat că are ca obiectiv relansarea creşterii economice şi reducerea şomajului, până la sfârşitul mandatului său de cinci ani, prin îmbunătăţirea competitivităţii.

Guvernul francez a aprobat miercuri un plan de flexibilizare a legislaţiei muncii, care urmează să fie votat în Parlament în această lună. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.