UPDATE! 14 morţi până la ora 23.00 la protestele de la Kiev

Paisprezece morţi şi sute de răniţi – printre care şi 15 jurnalişti -, clădirile Parlamentului şi Primăriei ocupate de protestatari şi apoi asediate de trupele speciale antirevoltă Berkut, tunuri cu apă, transportoare blindate, gloanţe de cauciuc, asurzitoare, grenade lacrimogene, sticle incendiare şi o piaţă întreagă în flăcări este bilanţul acestei zile în capitala Ucrainei, iar violenţele se amplifică la această oră (23.00). „Maidan” în limba ucraineană înseamnă „piaţă”, iar „Euromaidan” a fost botezată Piaţa Independenţei – scena mai multor confruntări între forţele de ordine şi cei circa 100.000 de protestatari proeuropeni, susţinători ai opoziţiei. Acestea se întâmplă de la sfârşitul lui noiembrie când au debutat protestele, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat – în ultima clipă – să semneze Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE, aşa cum au făcut Republica Moldova şi Georgia.

Însă din decembrie, violenţele nu au escaladat niciodată încât să se ajungă la pierderi de vieţi omeneşti. După mai multe săptămâni de linişte, în care lucrurile păreau să intre pe un făgaş normal, Parlamantul de la Kiev se pregăteşte acum să modifice Constituţia astfel încât să sporească puterile preşedintelui. Iar de aici, manifestanţii au luat foc.

UPDATE 19 februarie ora 11.30: Ministerul român al Afacerilor Externe a emis, la ora 11.30, o atenţionare de călătorie în Ucraina: “MAE le recomandă cetățenilor români să evite orice deplasare spre Kiev, având în vedere că începând de miercuri, ora 00.00, accesul în oraș este restricționat pentru toate mijloacele de transport, iar transportul urban subteran — metroul — este suspendat de marți, de la ora 16.00″.

Totodată, ”având în vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu victime, MAE le recomandă insistent cetățenilor români să nu participe la aceste acțiuni. Atenționarea este valabilă îndeosebi pentru zonele centrale ale orașului Kiev (Piața Independenței, bulevardul Hresciatik, stadionul Dinamo), dar și pentru alte localități în care se desfășoară sau se pot declanșa manifestații asemănătoare”.

UPDATE 19 februarie: Bilanţul morţilor a ajuns la cel puţin 25, civili şi poliţişti, printre ei numărându-se şi un ziarist bătut şi împuşcat.

UPDATE ora 3.00: Întâlnirea dintre Ianukovici şi fostul boxer Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei, s-a încheiat după câteva ore fără vreun rezultat. Preşedintele vrea evacuarea cu orice preţ a Euromaidanului, dar protestatarii refuză să plece şi întăresc baricadele.

UPDATE ora 00.15: Preşedintele Ianukovici – care astăzi ar fi trebuit să anunţe un nou prim-ministru dar nu a mai făcuto, din cauza protestelor – a chemat de urgenţă liderii opoziţiei la discuţii, după ce autorităţile au făcut apel la femei şi copii să părăsească piaţa şi aceştia au refuzat.

Astăzi, Rusia a cumpărat obligaţiuni din Ucraina de 2 miliarde de dolari, iar acest nou semnal de dependenţă faţă de Moscova i-a scos din minţi pe protestatarii proeuropeni.

Ora 23.25: Numeroase forţe de ordine au fost aduse pentru a evacua Euromaidanul. Au loc explozii la fiecare două minute, transmit agenţiile de ştiri străine. 

Potrivit agenţiilor de ştiri străine care citează informaţii ale Poliţiei, 8 protestatari şi 6 poliţişti au murit în confruntări.

Sunt şi sute de răniţi, dintre care 159 sunt poliţişti – 35 grav. Printre cei 15 jurnalişti răniţi se numără corespondenţi ai agenţiilor Reuters şi Associated Press.

Oficialităţile de la Kiev cataloghează acţiunile drept „teroriste” deoarece au informaţii că printre protestatari s-ar fi infiltrat indivizi care deţin arme de foc şi explozibili.

La această oră Euromaidanul arde. Au fost incendiate baricadele, anvelopele de cauciuc şi corturile aduse de mai mult timp de protestatari.

Rusia condamnă UE

Rusia a condamnat imediat această revenire la violenţe în Ucraina, pe care a atribuit-o politicii occidentalilor.

“Ceea ce se înâtmplă acum este rezultatul direct al politicii de complezenţă a politicienilor occidentali şi structurilor europene care, de la începutul crizei, trec cu vederea acţiunile agresive ale forţelor radicale din Ucraina, încurajând, în fapt, escaladarea şi provăcările la adresa puterii legale”, a apreciat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

Opoziţia de la Kiev îi cere sprijin lui Merkel

Opoziţia a anunţat, de dimineaţă, că scopul manifestanţilor este “să încercuiască Parlamentul, să-l blocheze, pentru a nu lăsa deputaţii să numească un premier «rus»”.

Doi reprezentanţi ai opoziţiei s-au întâlnit luni cu cancelarul german Angela Merkel, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o situaţie în continuare tensionată. Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat  la încetarea violenţelor şi a îndemnat “părţile din Ucraina să caute o soluţie politică prin negociere”.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a “condamnat orice utilizare a violenţei”, îndemnând Kievul “să atace rădăcinile crizei”.

Premierul polonez Donald Tusk şi-a reafirmat ajutorul pentru ajungerea la un compromis în Ucraina, “deoarece un război civil la scară mică sau mare (…) nu va fi cu siguranţă în interesul Ucrainei, securităţii şi stabilităţii în regiune”.

Haos după acalmie

De la Euromaidan a pornit întreaga revoltă la sfârşitul anului trecut, iar în zilele trecute părţile păreau să ajungă la un armistiţiu. Chiar ieri au fost eliberate mai multe persoane arestate în ianuarie la proteste. Însă astăzi a început haosul.

Încă de dimineaţă erau indicii că totul merge către o anarhie, dar de atunci s-au întâmplat mai multe răsturnări de situaţie: mai întâi au fost ocupate de protestatari sediile unor importante instituţii – Parlamentul, Primăria. Apoi au intervenit forţele de ordine însoţile de reprezentaţi ai altor manifestanţi – cei ai puterii -, care le-au evacuat cu violenţă. Riposta a fost pe măsură: cocteiluri Molotov, pietre şi bucăţi de asfalt au zburat către poliţişti.

Este de aşteptat ca manifestările violente să continue în această noapte din partea Poliţiei şi Armatei, dar şi muniţia zecilor de mii de demonstranţi – sticlele incendiare – pare inepuizabilă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.