9% TVA în sectorul agricol

agricultura-grau-jean-mihai-palsuAșa cum a anunțat premierul Dacian Cioloș înaintea ședinței de ieri a Guvernului, cota de TVA a fost micșorată de la 20% la 9% pentru îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse destinate însământățării sau plantării, dar și pentru prestări de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt aratul, semănatul, prășitul, ierbicidatul, recoltatul, greblatul, fertilizatul, balotatul etc..

Măsura se va aplica de la 1 august a.c. iar “pentru identificarea corectă a sferei de aplicare a bunurilor/servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol”, ministrul Finanțelor și cel al Agriculturii vor emite un ordin comun.

“Sper ca această măsură să se repercuteze pozitiv şi asupra preţurilor pe care furnizorul de in-put-uri în agricultură le vor propune agricultorilor sau altfel spus ne aşteptăm să vedem această reducere a TVA reflectată şi în preţul pe care furnizorii de seminţe, de îngrăşăminte, de produse de întreţinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor”, a spus prim-ministrul.

“Sunt convins că şi agricultorii, la rândul lor, vor face acest lucru pentru că este în interesul tuturor, şi al furniozorilor de in-put-uri, dar şi al agricultorilor şi al economiei din România să avem o agricultură mai performantă”, a insistat Cioloș.

După ședința guvernului, ministrul finanțelor, Anca dragu, a precizat că reducerea TVA “este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu și este de natură a crea premisele pentru stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol, creșterea nivelului de accesibilitate la bunuri și servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol, facilitarea de noi investiții în agricultură, derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile în domeniul agricol”.

Dragu a mai spus că impactul bugetar pentru anul acesta ar fi de circa 65,8 milioane lei, pentru anul 2017 – de 190,9 milioane lei iar pentru 2018 – de 203,3 milioane lei.

Diminuarea evaziunii fiscale

Ministrului Finanțelor a mai spus că măsura este importantă inclusiv pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA și în domeniul agricol în general.

“La reducerea de TVA pentru agricultură constatăm că avem efecte pozitive în runda a doua, care închid cam peste o treime din pierderea inițială, iar efectele de runda a treia, de multiplicare în economie, ajung chiar să acopere integral reducerea de venituri ca urmare a reducerii cotei de TVA. Desigur, este și o măsură importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA și în domeniul agricol în general”, a precizat Dragu.

Agricultura are un potențial care trebuie stimulat pentru a deveni un factor suplimentar de creștere economică, a arătat ministrul.

“Pot să (…) spun că agricultura am considerat de la început că are potențial ce trebuie exploatat, ponderea în PIB a agriculturii este de numai 4,5%, în timp ce alte domenii, de exemplu industria, are o pondere de 22,5%. Din studiile noastre, ponderea agriculturii în PIB este mult mai mică și față de țările europene cu care România se poate compara. Ca atare, am luat și aceste măsuri pentru stimularea domeniului agricol și pentru ca acesta să devină un factor suplimentar de creștere economică”, a conchis Anca Dragu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.