Angela Merkel sare in apararea lui Basescu: Statul de drept din Romania a fost incalcat inacceptabil

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a calificat luni drept “inacceptabila” procedura  de destituire a presedintelui roman Traian Basescu, apreciind ca au fost violate principiile statului de drept, relateaza AFP. Merkel Merkel anunta, intr-un comunicat, ca i-a telefonat omologului sau roman si i-a “confirmat ingrijorarile guvernului”.

“Demersurile guvernului roman al premierului (Victor) Ponta si procedura de destituire a presedintelui (Traian) Basescu sunt inacceptabile”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert. Seibert a precizat ulterior, intr-un comunicat, ca Angela Merkel i-a telefonat omologului sau roman si i-a “confirmat ingrijorarile guvernului”.

Valorile comune ale Uniunii Europene se aplica si Romaniei, a subliniat acesta.

“Cancelarul considera inacceptabil ca principiile de baza ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara membra a Uniunii Europene”, potrivit comunicatului, care nu face alte precizari.

Coalitia Ponta-Antonescu a schimbat totul in 4 zile

Saptamana trecuta, in doar patru zile, in Romania au fost schimbate atributiile Curtii Constitutionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbati rapid si controversat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, a fost depusa si citita cererea de suspendare a sefului statului si a fost modificata Legea referendumului, astfel incat presedintele poate fi demis de 50% plus unu din numarul celor care vin la vot.

Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte, vineri seara, de Parlament, cu 256 de voturi “pentru”. El a atacat decizia la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), mentionand ca face acest lucru pentru a epuiza si ultima cale de atac.

CCR, in corzi

Astazi, Curtea Constitutionala va decide asupra a 7 sesizari primite saptamana trecuta in legatura cu schimbarile majore decise de tandemul Ponta-Antonescu:

* sesizarea din partea fostului presedinte al Senatului, Vasile Blaga, care considera caa fost inlocuit ilegal din functie

* sesizarea din partea Robertei Anastase, care reclama si ea inlocuirea ilegala de la presedintia Camerei Deputatilor

* 3 sesizari din partea PDL, care ataca modificarea, prin ordonanta de urgenta, a Legii referendumului, revocarea Avocatului Poporului si restrangerea atributiilor CCR

* sesizarea din partea presedintelui suspendat Traian Basescu  privind conflictul juridic de natura constitutionala cu Parlamentul Romaniei.

* sesizarea din partea noului presedinte al Senatului, Crin Antonescu, de constatare a vacantarii functiei de Presedinte al Romaniei, pe care o va prelua el interimar.(M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.