Aproape 60% din vehiculele controlate de RAR, gasite in neregula

Mai mult de jumatate (59,3%) din cele 22.474 de vehicule verificate in ultimele 3 luni de inspectorii Registrului Auto Roman (RAR) au fost declarate neconforme, pentru ca au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente si li s-a interzis dreptul de a circula. George-Adrian Dinca, directorul general al Registrului Auto Roman, precizeaza insa ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR – Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.

Dintre autoturismele declarate neconforme la nivel general, aproape jumatate au picat testul securitatii rutiere, prezentand defectiuni ca: proasta functionare a dispozitivelor de iluminare si semnalizare, starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale in mecanismul de directie sau in articulatiile puntilor fata si spate, defectiuni ale sistemului de franare etc., informeaza, luni, RAR.

De asemenea, in procentajul general de neconformitate, 20,4% dintre autovehicule sunt considerate de inspectorii RAR ca prezentand pericol iminent de accident. Inspectorii au constatat ca vehiculele aveau sisteme de franare ineficace, elemente componente ale sistemelor de franare deteriorate sau mecanismul de directie intr-o stare necorespunzatoare.

Din totalul vehiculelor oprite in trafic, in aproape 20% din cazuri s-a constatat depasirea normelor maxime admise de poluare.

Totodata, 2,4 procente dintre autoturismele verificate au avut probleme legate de identificare (neconcordante intre seria poansonata pe sasiu/caroserie si cea din documente, schimbarea culorii autovehiculului sau a categoriei de utilizare).

Aproape 6% dintre masini aveau nereguli din punct de vedete al efectuarii inspectiei tehnice periodice (ITP fals, ITP expirat, lipsa acte).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.