Atac la CCR: Corlatean sustine ca 2 judecatori sunt incompatibili. ANI: Nu-i adevarat

1

Titus Corlatean, ministrul Justitiei, a declarat miercuri seara, la Romania TV, ca doi judecatori de la Curtea Constitutionala – presedintele CCR, Augustin Zegrean, si judecatoarea Iulia Motoc – sunt in stare de incompatibilitate si ar trebui demisi. “Maine voi adresa o intrebare conducerii ANI si voi cere sa se pronunte in mod oficial. In cazul confirmarii acestei situatii, deciziile care au fost adoptate de judecatorii incompatibili sunt lovite de nulitate “, a spus el. Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu a mai asteptat insa si a dat imediat raspunsul: “Nu sunt incompatibili”. Amintim ca, astazi, CCR s-a pronuntat asupra reprezentarii Romaniei la Consiliul European, decizia fiind ca presedintele trebuie sa mearga la summit si nu premierul, insa Victor Ponta a declarat ca nu o va respecta. Totodata, CCR a declarat neconstitutionale Legea votului uninominal si modificarea Legii educatiei.

Dupa deciziile anuntate de Curtea Constitutionala, stafful USL s-a reunit in sedinta de urgenta, iar televiziunile de stiri au anuntat ca se croieste schimbarea judecatorilor din CCR. Seara, Titus Corlatean a pregatit terenul, declarand ca doi dintre judecatori sunt incompatibili. In plus, despre presedintele CCR Augustin Zagrean, ministrul Justitiei a afirmat ca “s-a antepronuntat cu privire la speta asupra careia a decis astazi CCR, despre cine ar trebui sa mearga si cine nu la Bruxelles, in luna mai, inainte de votul Parlamentului de adoptare a acelei declaratii care aproba elementele de mandat ale primului-ministru”.

“Zegrean a facut public declaratii cu privire la faptul ca presedintele trebuie sa reprezinte Romania. Este o interdictie in Legea privind organizarea si functionarea CCR de a se antepronunta pe spete care trebuie tratate cu discretie, in spatele usilor inchise. Este o incalcare flagranta a dispozitiilor legale. Si azi domnia sa este presedinte al CCR si a si votat. Probabil a avut un rol decisiv in luarea acestor decizii”.

In privinta Iuliei Motoc, ministrul a spus ca aceasta are alte trei angajamente pe langa functia de judecator la CCR”. Doua dintre ele sunt mentionate in CV-ul afisat”, a spus Corlatean. Acesta a adresat “o intrebare presedintelui CCR si membrilor CCR, care aveau o obligatie in plen sa constate starea de incompatibilitate si n-au facut-o”.

ANI: Judecatorii CCR Augustin Zagrean si Iulia Motoc nu se afla in stare de incompatibilitate

“Judecatorii Curtii Constitutionale Augustin Zagrean si Iulia Motoc nu se afla in nicio situatie prevazuta de Legea 176/2010, referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, conflictelor de interese sau la existenta unor diferente semnificative nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate”, informeaza ANI intr-un comunicat remis mass-media la putin timp dupa afirmatiile ministrului Justitiei.

“Precizam faptul ca pe rolul Agentiei Nationale de Integritate nu exista niciun dosar de evaluare in curs, referitor la domnul judecator Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecator Iulia Motoc”, se mai arata in comunicatul ANI.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Curtea Constitutionala ar trebui desfiintata sau ,in cel mat rau caz,desfiintata.Este inadmisibil ca 9 judecatori care si-au pastrat salariile si pensiile in integralitatea lor,sa se pronunte asupra unor probleme vitale pentru societatea romaneasca. Cel mai nimerit ar fi ca atributiunile acesteia sa fie luate de catre Plenul Inaltei Curti de Casatie si Justitie unde sunt judecatori profesionisti si neangajati politic.
    Oricum, Guvernul Ponta ar trebui sa ia de urgenta unele masuri privind bugetul acestei Curti (masini la scara, personal etc) cat si impozitarea suplimentara a veniturilor acestor domni .

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.