Antispaga pe sosea: Politia “Big Brother”

 

Politia Rutiera a dotat 10 autospeciale cu sisteme de inregistrare audio-video, ce vor asigura material probator in caz de contestare in instanta a contraventiilor, dar vor constitui si cea mai eficienta metoda antispaga pe sosea. Discutiile dintre politisti si soferii opriti in trafic pentru incalcarea regulilor de circulatie vor fi de acum incolo stocate pe banda. Potrivit sefului Politiei Rutiere, Lucian Dinita, autospecialele “Big Brother” sunt repartizate la nivelul judetelor Arges, Valcea, Dolj, Sibiu, Hunedoara si Arad, precum si la Sectia de Politie Autostrazi, pentru A1, A2 si A3. In continuare insa, se lucreaza la montarea unor astfel de sisteme la toate cele aproape 700 de masini aflate in dotarea Politiei Rutiere, in primul rand pentru asigurarea transparentei, dupa modelul utilizat de politiile rutiere din statele europene.

“In momentul in care un sofer contravenient este oprit, i se va comunica faptul ca abaterea a fost inregistrata, iar discutia va fi si ea inregistrata audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care politistul pune in functiune sistemele luminoase si acustice, automat camera sa intre in functiune si sa ramana in functiune pe tot cursul constatarii abaterii, intocmirii documentatiei si inmanarii documentelor legale catre contravenient. Toata discutia dintre politist si contravenient este memorata intr-un card, care ulterior se descarca intr-un calculator al Politiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca raza de actiune, inregistreaza pana la 300 de metri”, a precizat, joi, comisarul sef Lucian Dinita.

Seful Politiei Rutiere a mai spus ca toate autospecialele Politiei vor avea montate astfel de sisteme. “Acest proiect vizeaza in primul rand constatarea abaterilor si eliminarea situatiilor cand contravenientii contesta astfel de abateri in instanta, si, sigur, la momentul respectiv se pune problema daca acea abatere a existat sau nu a existat”, a mai declarat seful Politiei Rutiere.

Pana in prezent, 10 autospeciale au fost dotate cu camere audio-video, acestea aflandu-se, de joi, pe autostrada A1 si in judetele tranzitate de DN7. “Drumul National 7 are o lungime de aproximativ 655 km si tranziteaza 12 judete. Pe acest drum national am avut cele mai multe probleme de evenimente rutiere cat si de contestarea abaterilor, in special cele ce vizeaza depasiri, nerespectarea regimului legal de viteza si neacordarea de prioritate”, a explicat Lucian Dinita.

Sandu Buglea, country manager la Safety Camera Systems, firma importatoare a sistemelor audio-video, a explicat ca acestea pot inregistra atat in interiorul, cat si in exteriorul autovehiculului. “Este vorba despre un sistem compact inclus in oglinda retrovizoare, care monitorizeaza video in autovehicul si in afara acestuia si care are patru canale audio pentru inregistrarea ambiantei. Marele avantaj al sistemului este ca da posibilitatea politistilor sa aduca probele in instanta”, a declarat Sandu Buglea.

Potrivit lui Buglea, autospeciale ale Politiei Putiere care au montate astfel de sisteme audio-video se afla in judetele Arad, Hunedoara, Sibiu, Arges, Dolj si Valcea, dar si in Bucuresti, pe autostrada A1 Bucuresti – Pitesti. Un astfel de sistem costa 4.000 de euro.

 

Info plus

 

* Din punct de vedere tehnic, sistemele sunt constituite dintr-o unitate centrala care asigura inregistrarile audio-video prelevate de o camera video ce preia imagini din exteriorul autospecialei si una pentru imaginile din habitaclu, un microfon de interior si un microfon portabil aflat asupra politistului, care inregistreaza semnalul audio din apropierea acestuia. Microfonul portabil asigura inregistrarea dialogului politist – participant la traficul rutier.

* Inregistrarea audio-video se efectueaza continuu, 24/24 ore, atat in interiorul autospecialei de politie, cat si in exteriorul acesteia.

* Microfonul portabil asigura transmiterea de date pana la o distanta de 300 m fata de autospeciala, iar in cazul in care se depaseste aceasta raza de actiune, semnalul sonor este stocat de microfon in memoria proprie, urmand ca ulterior sa fie transferat in unitatea centrala.

* Camera video care asigura filmarea in exteriorul autospecialei este realizata in tehnologie de ultima ora, inregistreaza imagini in format digital, pana la 1 km. pe timp de zi si 300 m. in conditii de luminozitate scazuta (noaptea).

* Inregistrarile sunt stocate intr-un format proprietar, neptand fi alterate, sistemul aplicand o marca specifica.

* Pentru furnizarea materialului probatoriu, sistemul realizeaza exportarea inregistrarilor pe suport optic (CD/DVD), in formate standardizate, care sunt prezentate instantelor judecatoresti investite cu solutionarea cauzelor.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.