Au mai rămas 1,187 milioane de bugetari din 1,4 milioane. În mediul privat lucrează 3,1 milioane de români

Numărul bugetarilor a scăzut de la 1,4 milioane, în 2008, la 1,187 milioane, în noiembrie 2012, cifră în baza căreia a fost întocmit şi bugetul pentru 2013. Anul trecut, sectorul bugetar a mai scăpat de 15.000 de persoane (de la 1,202 milioane), fie că s-au pensionat, fie că au plecat în sectorul privat. În locul lor vor fi aduşi mult mai puţini. Politica introdusă de Guvernul Boc şi menţinută, deocamdată de Guvernul Ponta, este de o singură angajare la 7 plecări de la stat. Pe parcursul anilor de criză economică, reducerea a fost de peste 200.000 de persoane în sectorul public. Însă nici sectorul privat, care duce în spate economia, nu a scăpat: au mai rămas circa 3,133 milioane de salariaţi. O analiză prezentată de cotidianul PUTEREA arată că, faţă de decembrie 2008, când existau 4.738.000 de salariaţi (în total), în decembrie 2012 au mai rămas 4.320.000, astfel că din sectorul privat şi-au pierdut locurile de muncă 218.000 de salariaţi.

În cadrul acordurilor pentru pachetul de finanţare externă, România s-a angajat faţă de instituţiile financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană), să reducă numărul bugetarilor astfel încât volumul cheltuielilor de personal în bugetul public să nu depăşească anumite plafoane anuale.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, a declarat duminică seara, la Realitatea TV, că a fost luată o decizie politică pentru reducerea în continuare a numărului bugetarilor, dar aceasta nu va mai avea aceeaşi amploare şi va fi aplicată în cadrul bugetului pe măsură ce aceste modificări în structura de personal din sectorul public vor avea loc.

“Până la sfârşitul lunii martie va fi finalizată strategia de reformă a personalului bugetar. Noi nu am bugetat-o, am făcut bugetul pe 1,187 milioane de bugetari. Dacă şi sunt convins că vor avea loc reduceri de personal, acestea nu vor fi de aceeaşi amploare şi vor fi pe bază de criterii de performanţă”, a precizat Voinea.

Ministrul delegat a mai afirmat că vor fi reduse funcţiile de conducere din aparatul central, în contextul în care există situaţii aberante, ministere unde sunt de 3-4 ori mai multe funcţii de directori decât în ministere similare din Franţa sau Germania.

Aproape 700.000 de şomeri şi alte 4 milioane fără loc de muncă

În ultimii 10 ani, rata şomajului a scăzut de la 8,4% la 5,4%, adică avem 674.000 de persoane fără loc de muncă şi aflate în evidenţele ANOFM.

Cum însă populaţia aptă de muncă este de circa 9 milioane, iar angajaţi bugetari şi în mediul privat avem doar 4,320 milioane, restul de 4,68 milioane de români  nu sunt prinşi în vreo statistică.

Cum nu primesc ajutor de şomaj, nu sunt şomeri, dar nici loc de muncă nu au. Practic, aceştia sunt mai mulţi decât cei angajaţi. Desigur, mai sunt zilierii, dar nu pot fi consideraţi în număr atât de mare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.