Avertizare meteo: Vreme rece, ploi şi ninsori

Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare valabilă de duminică ora 8.00 până miercuri dimineaţa, privind scăderea temperaturilor de la 17-18 grade Celsius la 6-7 grade Celsius, în toată ţara, plus ploi, vânt, iar la munte şi izolat în vestul, centrul şi nordul ţării, ninsori. Va urma o încălzire între 31 – 3 noiembrie, după care se va răci din nou până în 8 noiembrie.

Duminică, vremea se va răci accentuat în Banat, Crişana, Maramureş şi nordul Transilvaniei, iar de luni şi în restul ţării, cu temperaturi mai mici decât în mod normal pentru sfârşitul lunii octombrie.

Vântul va avea intensificări temporare, îndeosebi la munte şi va ploua în toate regiunile, iar cantităţile de apa vor depăşi pe arii restrânse 25 l/mp în 24 de ore.

În zona montană şi izolat în vestul, centrul şi nordul ţării, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Prognoza până în 8 noiembrie

În Banat, în perioada 28-30 octombrie, temperaturile din timpul zilei vor scădea de la 18 grade până la 7 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre 1-2 grade. Începând din 31 octombrie se va încălzi treptat până în 3 noiembrie, după care se va răci din nou, astfel că temperaturile vor ajunge până în 8 noiembrie la maxime de 12 grade şi minime de 4 grade. Precipitaţii mai importante cantitativ vor fi în 27-29 octombrie şi 4-8 noiembrie.

În Crişana, temperaturile vor scădea cu aproximativ 12 grade în perioada 27-30 octombrie. Apoi, până în 2 noiembrie se încălzeşte, pentru ca temperaturile să scadă uşor şi constant până în 8 noiembrie, când vor ajunge la 11 grade ziua şi 3-4 grade noaptea. Vor cădea precipitaţii pe arii extinse între 27 şi 29 octombrie şi după 4 noiembrie. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi pe arii mai restrânse şi mai slabe cantitativ.

În Transilvania, temperaturile vor scădea din 28 până în 30 octombrie, la 6 grade în timpul zilei, iar în 31 octombrie vor coborî în timpul nopţii sub pragul limitei de îngheţ. Ulterior vremea se va încălzi treptat, iar până în 8 noiembrie mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale primei decade din luna noiembrie. Va ploua pe 28 şi 29 octombrie, precum şi în jurul datei de 4 noiembrie.

În Maramureş, începând din 27 octombrie vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, dar după 30-31 octombrie se va încălzi treptat, ajungând până în 8 noiembrie la temperaturi normale pentru prima decadă a lunii noiembrie.

Precipitaţii, mai ales ninsori, însemnate cantitativ şi pe arii extinse vor fi între 27 şi 29 octombrie.

În Moldova, începând din 29 octombrie, temperaturile maxime vor coborî la 7 grade ziua, iar pe 31 minimele nocturne vor ajunge în jur de zero grade. După 30-31 octombrie vremea se va încălzi treptat până pe 2 noiembrie, apoi va urma o uşoară scădere, la aproximativ 11 grade ziua şi 4 grade noaptea. În 28 şi 29 octombrie s-ar putea înregistra precipitaţii mixte, iar în rest vor fi predominant ploi, pe arii mai restrânse, în general slabe cantitativ.

În Dobrogrea, vremea se va răci accentuat între 29-31 octombrie, când maximele vor scădea cu aproximativ 10 grade. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie se va încălzi, dar apoi temperaturile vor scădea din nou, uşor şi treptat, devenind normale pentru această perioadă. Va ploua pe arii mai extinse în jurul datei de 29 octombrie, în restul intervalului ploile fiind puţine şi slabe cantitativ.

În Muntenia, pe 29 şi 30 octombrie, maximele vor scădea până la 12 grade, iar minimele vor ajunge la 3 grade. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie vremea se va încălzi, dar din 2 până în 8 noiembrie temperaturile vor scădea uşor de la o zi la alta, devenind apropiate de cele climatologic normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. În 28 şi 29 octombrie va ploua pe arii extinse, iar după aceste date vor fi ploi slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

În Oltenia, pe 30 octombrie vor fi temperaturi de 11 grade ziua şi 1-2 grade noapte. Ulterior, până pe 2 noiembrie, vremea se va încălzi treptat, iar între 2 şi 8 noiembrie, temperaturile se vor apropia de cele normale, de 13 grade ziua şi 4 grade noaptea. Va ploua pe arii mai extinse în perioada 27-29 octombrie, în rest ploile vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse.

La munte, din 28 până în 30 octombrie temperaturile vor scădea cu aproximativ 10 grade, ajungând în medie la zero grade ziua şi la minus 5 grade noaptea. Ulterior vremea se va încălzi treptat până pe 2 noiembrie, când temperaturile vor ajunge din nou până la 10 grade, după care vor scădea uşor de la o zi la alta, devenind normale pentru prima decadă din noiembrie. Pe 29 şi 30 noiembrie vor fi precipitaţii, predominant ninsori, pe arii mai extinse, după care vor fi ploi slabe cantitativ şi pe arii restrânse. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.