Avocatul Poporului, revocat. Valer Dorneanu (PSD) ii ia locul

Gheorghe Iancu, presedintele Avocatului Poporului, a fost revocat din functie, marti, in sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului, iar in locul lui a fost numit interimar Valer Dorneanu (PSD). Liderii PDL sustin ca procedurile parlamentare de demitere sunt ilegale si vor ataca la Curtea Constitutionala. Astazi au avut loc mai multe schimbari operate de Putere: sefii TVR, Radioului public si presedintele Senatului.

Gheorghe Iancu a fost revocat cu 236 voturi pentru, 47 impotriva si 15 abtineri (ale UNPR).

Ioan Oltean a anuntat, de la tribuna, ca PDL va vota impotriva revocarii sefului Avocatului Poporului. “Vom ataca la CCR decizia. E un atac la ordinea constitutionala. Mi-e jena ca fac parte din Parlamentul Romaniei”, a spus el.

Inlocuirea din functie a fost introdusa pe ordinea de zi la cererea USL, cu motivatia ca Avocatul Poporului a utilizat prerogativele constitutionale si legale pentru a servi interesele politice ale PDL, ca s-a pronuntat in mod repetat asupra unor probleme politice fara sa fi fost sesizat, invocand inclusiv sesizarea in cazul Institutului Cultural Roman.

Manevra este un prim pas intr-un demers complex de suspendare a presedintelui Traian Basescu, actiune care presupune si inlocuirea celor doi judecatori de la Curtea Constitutionala pe care ministrul Justitiei, Titus Corlatean, i-a acuzat de incompatibilitate, desi Agentia Nationala de Integritate a infirmat acest lucru.

Institutia Avocatului Poporului este esentiala in incercarea de suspendare a sefului statului, pentru ca poate sesiza CCR in legatura cu constitutionalitatea unor acte legislative. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.