UPDATE 2! Băsescu: Codul insolvenţei este neconstituţional, se aplică retroactiv şi discriminatoriu. Se ţinteşte cumva „salvarea” TVR de vreun Voiculescu sau Ghiţă?

Preşedintele Traian Băsescu atrage atenţia că, prin Articolul 348, alineatul 2 din Codul insolvenţei, se permite aplicarea retroactivă a noilor proceduri de insolvenţă, iar Avocatul Poporului – singurul care poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă de urgenţă – trebuie să reacţioneze imediat. Şeful statului şi-a exprimat şi temerea că OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă ar putea ţinti, prin adăugarea alineatului 3 la Articolul 81, nu numai “scufundarea direct în faliment” a televiziunilor critice la adresa Puterii, ci şi declanşarea insolvenţei TVR şi oprirea emisiei, pentru a putea fi cumpărată apoi „de vreun Voiculescu sau Ghiţă”. „Te poţi supăra pe o televiziune, dar n-o închizi, frate!”, a arătat el, demonstrând cu constituţia că se comite o discriminare faţă de audiovizual.

UPDATE 29 octombrie: Codul insolvenţei a fost declarat neconstituţional de magistraţii CCR.

UPDATE: În replică, premierul Victor Ponta, a declarat că Traian Băsescu “şi-a bătut recordurile de ipocrizie, crocodilul care plânge. Eu ştiu că Băsescu a luptat în campania din 2009 împotriva mogulilor”, a spus Ponta la Antena 3.

El a arătat că, în ultimii 3 ani, diverse companii au intrat în insolvenţă pentru creanţe totalizând 2,5 miliarde euro, din care statul a recuperat foarte puţin, şi a reluat ideea că pentru fiecare angajat trebuie achitate contribuţiile la sănătate, şomaj şi pensie.

Traian Băsescu susţine că „sunt foarte multe companii care se află în insolvenţă şi nimeni nu stabileşte un criteriu cum se aplică retroactiv, dacă tot insişti pe tema asta”.

“Deci, se lasă prin ordonanţă posibilitatea ca, discreţionar, Guvernul să acţioneze pe o firmă sau alta, în funcţie de cum îi convine lui din punct de vedere al aplicăii noilor norme de insolvenţă. Chiar dacă asta au avut în cap, vă pot spune că, de asemenea, este profund neconstituţional, pentru că la Articolul 15, alineatul 2 din Constituţie se spune foarte clar că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Deci, în afară de legea penală şi legi contravenţionale, orice altă lege nu poate dispune decât pentru viitor. Or, Articolul 348, alineatul 2, în mod categoric, încalcă, înfrânge aceste principii şi permite acestei Ordonanţe 91 să retroactiveze pentru firme care se află deja în insolvenţă, pe vechile reguli ale insolvenţei”, a precizat preşedintele, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a adăugat că „dacă Avocatul Poporului nu ar fi atât de îndatoritor faţă de Guvern cred că ar trebui să reacţioneze, deşi până acum nu am văzut vreo reacţie a lui pe ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă, instituţia Avocatul Poporului fiind singura instituţie care poate ataca ordonanţele de urgenţă”.

Sper, totuşi, ca Avocatul Poporului să atace această ordonanţă de urgenţă la Curtea Constituţională”, a insistat el.

TVR, pradă uşoară

Despre “ţinta TVR”, Băsescu a spus că şi-ar “permite o speculaţie”: “Am văzut că există o televiziune care se simte vizată (Realitatea TV, n.r.). Nu ştiu dacă este aşa sau nu. Am primit de la Biroul de presă şi declaraţia de astăzi a lui Victor Ponta: „Să plătească banii înainte” – exact la o întrebare legată de discriminarea televiziunilor şi radiourilor. Păi asta nu face nicio altă firmă; dar mă duce cu gândul la altceva: nu cumva, dincolo de puzderia de radiouri care se află în insolvenţă şi televiziuni prin teritoriu, se ţinteşte TVR-ul?”.

Şeful statului a precizat că TVR se află într-o situaţie “extrem de dificilă financiar”. Amintim că televiziunea publică avea datorii de 425 milioane de lei la 30 iunie 2012, iar Guvernul a eşalonat pe 7 ani plata lor, exact cum a cerut noul Consiliu de Administraţie condus de liberalul Claudiu Săftoiu, instalat în fruntea TVR cu câteva zile înainte de suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu. În 26 septembrie 2012, Curtea Constituţională a desfiinţat CA al TVR, pe motiv că a fost constituit ilegal, dar Săftoiu şi eşalonarea datoriilor au rămas.

“Înţeleg că a angajat programe şi investiţii în maşini extrem de costisitoare şi mă tem că mâine, poimâine, aflăm că este în insolvenţă, că n-are cum să plătească şi o să vină, poate – ştii, hoţul cu un păcat, păgubaşul cu 1.000 de păcate – dar poate veni cineva care are lichidităţi şi, cum există ori un Voiculescu ori un Ghiţă, care din contractele cu statul par a avea bani suficienţi, ne trezim că în urma declanşării unui proces de insolvenţă şi a întreruperii emisiunii TVR-ului vin salvatorii Ghiţă sau Voiculescu. Eu nu spun că aşa o să fie, dar este un scenariu pe care ni-l putem imagina”, şi-a exprimat temerea Traian Băsescu.

Televiziunile şi radiourile, discriminate

Şeful statului a insistat că „indiscutabil, Articolul 83, alineatul 3 discriminează, prin conţinutul lui, radiourile şi televiziunile”, pentru că „vizează proceduri strict pentru audiovizual”.

El a citat Articolul 16, alineatul 1 din Constituţie: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări” şi a precizat că în televiziunile şi radiourile aflate în insolvenţă lucrează cetăţeni.

„Întreruperea emisiei imediat ce se declanşează procesul de insolvenţă şi înainte de validarea planului de reorganizare nu face decât să aducă structurile din audiovizual – fie că sunt televiziuni, fie că sunt radiouri – în situaţia de faliment în mod direct, pentru că aceste întreprinderi private, dacă vreţi, trăiesc din publicitate în primul rând”, a atenţionat şeful statului.

Năstase le plătea, Ponta vrea control asupra lor

Băsescu a opinat că „spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea televiziunile, radiourile, presa, Victor Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audiovizualul, dar o face mult mai cinic şi mult mai brutal”.

„Nu are nicio explicaţie de ce aplică un regim discriminatoriu televiziunilor şi radiourilor”, a insistat el.

Scufundare direct în faliment

Preşedintele a precizat că nu vrea să pozeze „într-unul care se pupă cu televiziunile şi radiourile”. „Dimpotrivă, am avut conflicte câte n-a avut probabil niciun politician şi schimburi de replici, de asemenea, câte n-a avut niciun politician cu televiziuni şi cu radiouri, cu ziarişti şi aşa mai departe. Dar de aici până la a le discrimina în procese economice de insolvenţă, care ar avea ca obiectiv să le readucă pe linia de plutire din punct de vedere financiar, iar tu iei măsuri să le scufunzi direct, mi se pare că este un pas uriaş în afara liniilor democratice”, a atenţionat preşedintele.

„Te poţi supăra pe o televiziune dar n-o închizi, frate!”

El a adăugat că „este o acţiune legislativă nedemocratică şi care va aduce mari deservicii României”. „Vă aigur că mai devreme sau mai târziu şi structurile politice, şi cele care ţin de organizaţiile internaţionale ale presei vor reacţiona extrem de viguros la astfel de abordări. Oricare din noi se poate supăra pe o televiziune şi să se certe cu ea. Foarte bine, dar n-o închizi, frate! Las-o acolo că îşi revine ea, îţi revii tu, careva îşi revine până la urmă”, a conchis Băsescu.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.