Basescu: „Mizez pe o crestere cu cel putin 300.000 de electori in urma actualizarii. Listele electorale cerute de CCR trebuie sa cuprinda situatia de la 11 iulie”

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, sambata, ca mizeaza nu pe o reducere, ci pe o crestere cu cel putin 300.000 a numarului cetatenilor cu drept de vot la data de 29 iulie, daca Guvernul va face corect si legal actualizarea listelor electorale. Argumentul sau este ca numarul celor decedati este mult mai mic decat cel al tinerilor care au implinit 18 ani. El a insistat pe faptul ca ceea ce a cerut Curtea Constitutionala sunt listele electorale actualizate pana la data de 11 iulie, explicand ca legea prevede ca actualizarea acestora trebuie facuta in 5 zile de la data anuntarii referendumului. Pe de alta parte, el a facut un apel la premierul Victor Ponta, la ministrul de Interne, Ioan Rus, la secretarul de stat pentru administratia locala, Victor Paul Dobre, si la chestorul-sef de la Evidenta Populatiei sa faca in mod legal actualizarea listelor electorale, asa cum a cerut Curtea Constitutionala prin adresa transmisa Guvernului in data de vineri 3 august, nu sa faca un recensamant abuziv.

“Paradoxul este ca va fi un numar de electori mai mare. Datorita celor care au implinit 18 ani, sunt mai multi decat cei care au decedat in acest interval. Bun, deci surprizele vor fi mari daca actualizarea se face corect. Eu mizez pe o crestere a numarului de electori, cetateni romani cu drept de vot, indiferent unde s-ar afla ei, cu cel putin 300.000”, a declarat Basescu, intr-o conferinta de presa la sediul sau de campanie.

El a adaugat ca aceasta ar insemna un procent si mai mic de participare la referendum.

CCR a cerut Guvernului actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie si sa transmita CCR numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Ma vad nevoit sa explic public domnului ministru Rus, domnului ministru delegat Dobre, domnului chestor, dar si domnului doctor Ponta ce au de facut. Trebuie sa ia listele electorale permanente si sa constate daca au fost radiati din liste cei care au decedat pana la 29 iulie. Daca au fost introdusi pe liste cei care au implinit pana pe 29 iulie 18 ani. Daca au fost radiati din liste cei care au renuntat la cetatenia romana pana la data de 29 iulie. Daca au fost trecuti pe listele electorale permanente toti cei care au dobandit cetatenia romana pana la 29 iulie. Daca au fost radiati de pe liste pana la data de 29 iulie cei condamnati cu suspendarea drepturilor electorale. De asemenea trebuie sa ia legatura cu spitalele de specialitate cu privire la evolutia celor a caror stare de sanatate mentala nu le permite exercitarea dreptului la vot”, a precizat presedintele suspendat.

„Nu trebuie sa umble pe coclauri, ci sa intrebe institutiile”

In concluzie, „nu trebuie sa umble pe coclauri, nu trebuie sa il intrebe pe nea Vasile de vecinul, ci trebuie sa mearga la institutii sa intrebe de cei care au dreptul sa se afle pe listele electorale permanente si cei care nu au dreptul sa se afle in aceste liste”, a insistat el.

Potrivit presedintelui suspendat, legea prevede si un termen de 5 zile pentru aceste masuri de actualizare a listelor electorale.

“Practic, se cere actualizarea de pana la referendum”

“As vrea sa am un comentariu si despre adresa pe care CC a transmis-o Guvernului. Practic, se cere actualizarea de pana la 29 iulie, data referendumului. Actualizarea trebuia facuta conform legii, pana la maxim 5 zile de la data stabilirii referendumului. Asta inseamna ca, daca pe data de 6 iulie s-a stabilit data referendumului, listele electorale trebuie sa cuprinda situatia de la 11 iulie. E in regula, daca este o cerere a Curtii Constitutionale, aceasta nu poate fi contestata si trebuie indeplinita, dar indeplinirea acestei solicitari trebuie sa tina simetric cont de timpul dat de lege pentru actualizarea listelor electorale atunci cand se stabileste data referendumului. Termenul dat de lege este 5 zile, asta inseamna ca in mod normal preluand informatiile de la institutii, Guvernul poate actualiza listele in termen de 5 zile de la data solicitarii, pentru ca asta este termenul dat de lege”, a explicat el.

“Pregatirea falsului mi se pare unul dintre cele mai mari blufuri”

Presedintele suspendat a insistat ca cei de la USL “au sansa de a o face pana pe 29 august, dar pregatirea falsului, a falsificarii listelor electorale prin recensamant in care fiind perioada de vacanta destui cetateni sunt plecati si alte vreo 3 milioane sunt in strainatate, mi se pare unul dintre cele mai mari blufuri”.

“Aceasta abordare care a devenit publica ieri, cu recensamantul, este de natura sa descalifice total Romania”, a adaugat el.

„Trebuie stopata aceasta cavalcada a nerespectarii legilor, Constitutiei si valorilor europene”

Traian Basescu a precizat ca „Eu nu amenint, eu atentionez”. „Compromiterea Romaniei trebuie oprita, s-a mers prea departe. Efectele economice sunt deja dramatice. Trebuie stopata aceasta cavalcada a nerespectarii legilor, Constitutiei si valorilor europene.

E un apel pe care il fac in weekend pentru ca ma gandesc ca politicienii de la varful USL sunt cu mintea mai odihnita. Ce au facut ei nu a mai facut nimeni in Europa. Dupa ce au organizat un referendum, l-au contestat tot ei”, a insistat el.

Presedintele suspendat a mai spus ca „suntem intr-un moment decisiv din care ne mai putem trezi pentru a ne spala rusinea si a diminua impactul loviturii de stat neconfirmate de romani”.

„Ponta o sa plece din nou pe banii lui Ghita la Dubai, iar romanii vor ramane sa sufere”

El a amintit ca „romanii nu au validat lovitura de stat prin votul lor”. „Cei 256 m-au suspendat fara sa imi arate un articol din Constitutie pe care l-am incalcat. Fac un apel la responsabilitate, pentru ca Victor Ponta o sa plece din nou pe banii lui Ghita la Dubai, iar romanii vor ramane sa sufere din cauza masurilor luate cu lipsa de democratie. Acesti oameni joaca acum tot ceea ce Romania a obtinut de la UE, inclusiv libera circulatie. Ii indemn la responsabilitate”, a cerut Traian Basescu.

“Romania a pierdut credibilitate, Ponta si Antonescu sunt dispretuiti in Europa”

Presedintele suspendat a explicat ca „Romania a pierdut credibilitate, iar atunci cand te duci sa negociezi bugetul UE pentru Romania trebuie sa fii credibil, trebuie sa ai parteneri”.

„Cine va fi aliatul lui Victor Ponta si al lui Crin Antonescu, cand ei sunt dispretuiti in Europa pentru incalcarea democratiei?”, a intrebat el retoric.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.