Băsescu: Mona Pivniceru a fost o catastrofă la Justiţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara, la B1TV, că Mona Pivniceru a fost „o catastrofă” la conducerea Ministerului Justiţiei, arătând că aceasta a refuzat numirea lui Daniel Morar şi a Laurei Codruţa Kovesi la conducerea PÎCCJ, respectiv a DNA, ceea ce ar fi însemnat o continuitate şi ar fi ajutat mult România.

“O să fiu foarte sincer: o catastrofă. Eu am încercat să o conving de necesitatea continuităţii în încrederea faţă de instituţiile din justiţie şi să o conving – nu pentru că erau singurii doi procurori sau pentru că eu am vreo relaţie de prietenie cu procurorii aceştia – să îl ducem pe Morar la Parchetul General în funcţia de procuror general şi pe Kovesi la DNA. Ar fi fost o continuitate extraordinară şi credibilitate. A fost o respingere totală a soluţiei care ar fi ajutat foarte mult România, chiar dacă am fi avut o altă problemă pe care o puneaţi dumneavostră, ziariştii: „Staţi, domne, numai procurorii aceştia doi sunt în România?!?””, a spus Traian Băsescu, întrebat de moderator ce a însemnat Mona Pivniceru la Ministerul Justiţiei.

Mai mult, preşedintele a spus că soluţia avansată de el ar fi salvat România – referindu-se la imaginea proastă căpătată la Bruxelles după criza politică din vară şi, totodată, la credibilitatea celor doi, Morar şi Koveşi, în faţa instituţiilor europene. “Am avut eu cu ea dispute. Nu l-am întrebat nici pe domnul Voiculescu, nici pe domnul Vlasov, pentru că eu trebuia să discut cu ministrul. A fost o respingere totală a soluţiei care ar fi salvat România”, a arătat Băsescu.

Şeful statului a amintit din nou că toate funcţiile de conducere în Parchetul General – parchetele din ţară – şi DNA, aproximativ 30 la număr, sunt cu mandatele expirate.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a afirmat că Pivniceru nu este “străină” de problemele din CSM, printre care şi schimbarea lui Cristi Danileţ.

“Dacă vă spun numai relaţiile doamnei Pivniceru la Bruxelles şi anumite mişcări care au avut loc în CSM de care nu poate să spună că este străină, alături de asociaţiile…”, a spus Băsescu, referindu-se la Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), care insistă ca Danileţ şi Alina Ghica, revocaţi din CSM, să fie înlocuiţi cât mai curând.

Danileţ şi Ghica au fost revocaţi din Secţia de judecători a CSM în 26 februarie a.c., la cererea mai multor judecătorii din ţară, pe motiv că au votat în 4 ianuarie ca un procuror – Oana Schmidt Hăineală – să devină anul acesta preşedinte al CSM. “Vina” lor nu este prevăzută în nicio lege, astfel că cei doi au atacat la ICCJ decizia de revocare din Consiliu. Până la o decizie finală a instanţei ei sunt doar suspendaţi, însă AMR ţine cu tot dinadinsul să se declanşeze “imediat” procedurile de asigurare a interimatului celor două locuri din CSM.

Despre o posibilă numire a Laurei Codruţa Koveşi procuror şef la DNA, vehiculată în presă, Traian Băsescu e evitat să dea vreun indiciu, rezumându-se să spună: “Nu mă întrebaţi acum”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.