1.500 de condamnaţi definitiv pentru corupţie. Bilanţul lui Daniel Morar la şefia DNA, cu tipologia infracţiunilor

Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a prezentat miercuri, la bilanţul activităţii instituţiei în cei 7 ani cât timp a condus-o, tipologia infracţiunilor pentru care au fost pronunţate hotărâri definitive. Cât priveşte cifrele, acestea sunt edificatoareinstanţele au condamnat definitiv 90% din persoanele deferite justiţiei în dosare instrumentate de procurorii DNA, iar aproximativ 1.500 de inculpaţi au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupţie.

Miniştrii şi secretarii de stat au fost condamnaţi pentru însuşirea unor fonduri din minister sau au schimbat destinaţia fondurilor ori au angajat diverse persoane.

Parlamentarii au fost condamnaţi pentru intervenţii la diverse instituţii publice – ministere, justiţie, poliţie etc. -, cu scopul de a rezolva ilegal diverse probleme ori pentru finanţare ilegală a partidelor politice.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, prefecţi şi subprefecţi au fost inculpaţi pentru fraudarea licitaţiilor publice în favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor în diverse operaţiuni comerciale (vânzare, ordine de executare silită), fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegală de imobile.

Magistraţii şi ofiţerii de Poliţie inculpaţi de DNA au pimit condamnări definitive pentru emiterea de decizii în favoarea persoanelor care au plătit mită sau influenţarea în acelaşi scop a colegilor în procesele penale sau civile.

Vameşii şi ofiţerii Poliţiei de Frontieră au fost inculpaţi pentru favorizarea altor persoane în traficarea de diverse produse (ţigări, alcool).

Ofiţerii de gardă financiară şi inspectorii fiscali au fost condamnaţi pentru fraudarea de licitaţii publice, efectuarea de plăţi ilegale sau preferenţial către diverse societăţi comerciale, îndeplinirea de activităşi financire incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii confidenţiale obţinute în virtutea funcţiei lor pentru avantajul propriu.

De la obţinerea ilegală de credite, la instrumentarea corupţiei la nivel înalt

Daniel Morar a precizat că, la preluarea mandatului, în 2005, procurorii anticorupţie instrumentau preferenţial dosare privind obţineri ilegale de credite – infracţiune ulterior dezincriminată – şi mai puţin faptele de corupţie la nivel înalt.

Venirea sa la conducerea DNA a determinat schimbarea strategiei anchetelor, iar în prezent procurorii instrumentează dosare din toată sfera lor de competenţă.

Cifre relevante

  • În perioada 2006-2012, instanţele au condamnat definitiv 90% din persoanele deferite justiţiei de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire şi validitatea probatoriilor anchetatorilor.
  • În perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupţie.

În ultimii 2 ani, cât în toţi ceilalţi 5

“Cu referire la deciziile definitive de condamnare, se constată o schimbare de ritm din 2011 până în prezent, în sensul că, în mai puţin de 2 ani, numărul persoanelor condamnate definitiv în dosare de corupţie l-a depăşit simţitor pe cel aferent celor 5 ani precedenţi, însumaţi, respectiv perioada 2006 – 2010. De asemenea, în ultimii 2 ani, 33 % sunt decizii de condamnare cu detenţie”, se arată în bilanţ.

Astfel, anul acesta, în cele 9 luni cât au trecut, instanţele au condamnat definitiv un număr aproape dublu de persoane faţă de anul precedent (552). Situaţia o repetă pe cea înregistrată în anul 2011 (298 persoane condamnate) comparativ cu anul 2010 (154 persoane condamnate).

11 demnitari condamnaţi definitiv, 7 anul acesta

Aceeaşi dinamică s-a înregistrat şi în cazul persoanelor cu funcţii importante condamnate definitiv pentru fapte de corupţie: din 11 demnitari, 7 au fost condamnaţi definitiv în cursul anului 2012.

Pe categorii de funcţii, în perioada de referinţă au fost condamnaţi definitiv:

* 26 de primari, viceprimari şi subprefecţi

* 6 membri de consilii judeţene

* 24 de magistraţi

* 164 de ofiţeri de Poliţie

* 50 de directori de companii naţionale şi instituţii publice

* 60 de persoane din cadrul instituţiilor cu atribuţii de control – Garda Financiară, ANAF, AVAS, ITM, Administraţii financiare etc.

În perioada august 2006 – octombrie 2012, au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane pentru fapte de corupţie, asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupţie.

Din acestea, aproximativ jumătate deţineau poziţii importante de decizie sau control, la nivel central sau local. Spre exemplu:

 Au fost deferiţi justiţiei, pentru fapte de corupţie:

* 23 de membri ai Parlamentului

* 15 miniştri şi secretari de stat

* 8 prefecţi/subprefecţi

* 8 preşedinţi de consilii judeţene

* 9 directori de agenţii naţionale cu rang de secretar/subsecretar de stat

* 40 de şefi de companii naţionale şi regii

* 25 de directori de instituţii publice

“Acestora li se adaugă peste 100 de primari, peste 50 de magistraţi, 500 de ofiţeri de politie şi numeroşi vameşi, inspectori fiscali, comisari de garda financiară etc.”, se mai arată în bilanţul activităţii DNA.

Referitor la infracţiunile de fraudare a fondurilor europene, au fost trimise în judecată aproape 400 de persoane, prejudiciul stabilit în aceste cauze fiind de peste 36 milioane euro.

“Abordarea nepărtinitoarea a investigaţiilor rezultă din aceea că, în cazul în care au existat sesizări conţinând suspiciuni rezonabile, au fost trimise în judecată şi condamnate persoane din întregul spectru politic, raportat la natura faptelor săvârşite”, conchide Daniel Morar în bilanţul activităţii DNA în cei 7 ani cât a condus instituţia.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.